luni, 28 ianuarie 2013

Verde stop!

Pentru că toate problemele din învățământul românesc s-au terminat, hai să ne ocupăm și de ceva cu adevărat important: pixul cu pastă roșie!

Tradiționala notă pusă cu roșu va deveni în câțiva ani amintire. Poveștile vor începe cu A fost odată ca niciodată, pe când notele se puneau cu roșu pe teze ... Sau, mai mult, poveștile vor fi despre pixul cu roșu: A fost odată ca niciodată un pix roșu, care dobora o pagină-ntreagă dintr-o lovitură! Și în urma lui, mulți elevi stresați rămâneau ... 

Conform psihologilor-de-nu-știu-unde, roșul e o culoare agresivă, care provoacă angoasă și stres elevilor, în timp ce verdele e o culoare mult mai optimistă (așa zice aici). Psihologii români au preluat ideea (așa zice, de data asta, aici). Iată cum explică un psiholog necesitatea schimbării lui roșu cu verde:
Copilul asociază greșit rosu, am greșit, vai cum corectez. Verdele, îi putem transmite același mesaj, am greșit, dar într-o manieră constructivă și să vedem partea bună a greșelii. Hai să îndreptăm cu ceva.” (citat extras de aici
Nu-i așa că este o explicație convingătoare? Și pe mine m-a convins  ... să pun mâna pe pixul roșu. Dar mi-e că stresez psihologul ... 

Hai să vedem și partea "vătămată", desigur cu voia elevilor a căror dirigintă sunt (XII A).
(Vă avertizez că urmează replici cu simțul umorului! A se viziona doar cu acordul persoanelor care nu se sperie când văd roșu înaintea ochilor!) • Andy   nu, nu, vreau sa vad rosu pe lucrare, asa imi dovedeste ca  profesorul,  in timp ce corecta 
  lucrarea tarziu in noapte... a varsat sange
  2 hours ago · Unlike · 2

  Ana    :))) bagam verde...a corectat pana i s-a facut greata:-S
  about an hour ago · Unlike · 2  Ștefan     cea mai mare aberatie pe care am auzit-o de cand sunt la scoala.
  about an hour ago · Unlike · 1  Alex     Dar cu sărmanii daltoniști cum rămâne? Pe ei nu-i bagă nimeni în seamă?!?

  about an hour ago · Unlike · 1


  Lary     Nu stiam de ce ma  intristam cand luam o nota mica ....culoarea era de vina:)
  about an hour ago · Unlike · 2  Pixuri cu roșu, posibile piese de muzeu  În loc de concluzie: 
  Alex    Ideea e  admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipseşte cu desăvârşire ...
  about an hour ago · Unlike · 1

25 de comentarii:

 1. Ar fi culmea sa se aplice si Bacului, pe a carui corectura elevul nu o vede niciodata, dar streseaza foaia !

  Serios, sa schimbe si semafoarele de circulatie, rosul deprima.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ar fi un avantaj, totuși: spui ... verde-n față!

   Ștergere
  2. Roşul are valenţe de interdicţie. E bine ales la semafoare, e semnal de alarmă, nu trece, e interzis! Până se schimbă pe verde, care e permisiv.

   Ștergere
 2. Dacă toate celelalte mari probleme s-au rezolvat şi asta a rămas ultima pe listă, eu zic că se poate face. :D
  Îmi plac replicile elevilor :))

  RăspundețiȘtergere
 3. Eu zic sa nu mai corectam nimic.Astfel,copiii nu mai sunt stresati si invata ce vor si cum vor, noi scapam de aceasta grija si toata lumea e multumita.Finalul:,,si-au trait fericiti pana la adanci batraneti".

  RăspundețiȘtergere
 4. În dana 8 din portul Constanța-marfă este un vas-cargo plin cu pix-uri verzi, așteaptă vămuirea! :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Mie-mi place faza cu "a varsat sange". Cam asa e cu tezele - se lasa cu varsare de sange.
  Vreau sa spun cand profesorul taie in carne vie.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Trebuie spus că scopul rpincipal este cel de a corecta.
   Replica lui Andy are totuși un umor subtil și inteligent.

   Ștergere
 6. Totdeauna am scris, pe tablă,cu verde,toate noutățíle fiecărei lecții!
  În caietele lor, copiii au subliniat aceleași elemente cu pix verde. De ce? pentru că „sar în ochi„!
  Și se rețin ușor.

  Părerea mea este că totdeauna trebuie să se corecteze greșelile.
  Nu contează culoarea, trebuie ca ea să fie diferită de cea folosită de autorul lucrării.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Foarte adevărat că nu contează culoarea, ci corectura în sine. Recunosc că am corectat uneori cu portocaliu, cu roz ...
   Totuși pixul cu roșu e aproape ... un personaj în procesul de evaluare. E acolo de când lumea și școlile.
   Pe de altă parte, sursele indicate în postare prin link (de unde am preluat eu câteva informații) formulează tendențios știrea. Pixul cu roșu e capul răutăților - prea mult stres, prea mulți elevi speriați.

   Ștergere
 7. Sigur că aceasta este ultima problemă din învatamantul românesc. Este atât de amuzat că au reusit să se gândeasca la ceva atât de nesemnificativ, în timp ce în scolii si licee din aceasta țară nu exista caldură sau apă caldă, în timp ce copiii învață de pe manuale vechi de 10-15 ani, in timp ce există din ce în ce mai putini PROFESORI (in adevaratul sens al cuvantului).. Sincer nu stiu ce ar trebui să facem.. Să facem haz de necaz sau să incercam atât cât putrm să schimbăm ceva?

  RăspundețiȘtergere
 8. Alex are cea mai pertinenta intrebare si mai ales cea mai buna concluzie posibila :) zi faina

  RăspundețiȘtergere
 9. Interesant. Carol are o opinie care e opozabila articolului tau dar tu esti de acord cu el:)
  Mai rar asa detasare ;)
  M- am amuzat

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Opozabilă? Mie mi se pare că preia exact ipoteza de la care plec eu în deschiderea articolului și o susține cu propriile argumente, foarte pertinente.

   P.S. Carol e fată (îmi este elevă).

   Ștergere
  2. Inseamna c-am emis o ipoteza falsa pornind de la premise gresite :)

   Ștergere
 10. Dar daca , pe langa corectura cu pix rosu, doamna ar "stampila" si cu o urma de buze bine rujate nu s-ar mai diminua din stres?Sau daca s-ar evidentia cu inimioare rosi partea laudativa si cu gandaci negri partea critica?

  RăspundețiȘtergere
 11. Dar staţi puţin: faptul că ideea este inedită sau că tratează un aspect minor al ceea ce înseamnă şcoala o face din start ridicolă dau demnă de a fi ironizată? Eu consider că este o idee chiar bună, cu menţiunea că aş prefera-o sub formă de recomandare şi nu de obligativitate.

  Am putea duce această idee chiar mai departe: greşelile să fie evidenţiate cu roşu iar lucrurile bune bifate cu verde. Nota, dacă e sub 5 să fie cu roşu, dacă e 5 să fie cu verde că e de trecere, între 6 şi 7 poate fi cu albastru de exemplu, 8 şi nouă pot fi marcate cu galben, o culoare a excelenţei. Încă nu sunt în clar cu ce culoare ar trebui să fie zecele.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Lotus,
   La nivel de teorie ideea ta este excelentă: să dăm aplicabilitate unor astfel de semnificații. Ar fi interesant.
   În practică, mai greu - și acum vorbesc în nume propriu, nu pentru toată breasla de cadre didactice. Corectarea unei teze la lb și lit română la clasele mari (XI, XII) durează în medie 15 minute, dacă vrei să faci treaba bine (toate corecturile + observații referitoare la stil etc.). Mi-ar lua mai mult timp să mă concentrez și asupra schimbării culorilor.

   Ștergere
 12. În partea a doua glumeam. :)

  Sigur că ideea se pretează la a fi luată în râs, totuşi ea are un sâmbure de adevăr. Probabil singurele aspecte negative ale verdelui ar putea fi insuficienta atragere a atenţiei şi inducerea unui sentiment de "las' că-i bine aşa rău cum e", dincolo de asta punctele exprimate de acea doamnă psiholog din videoclip sunt valide.

  Aici se vede şi conservatorismul unor profesori: de ce să critici o chestie aşa de măruntă? Evident că o poţi ironiza dar pe formă, nu pe fond. Ce raţionament e ăla cu "dacă aşa ni s-au corectat nouă lucrările când am fost elevi şi aşa am corectat până acum, înseamnă că aşa e bine"? :)

  Cu un singur lucru n-aş fi de acord, şi anume cu obligativitatea.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sigur că motivele sunt valide, dar nu-i aparțin doamnei psiholog, ci sunt preluate de la alții. Mie mi se pare extrem de jenante alte lucruri: că sunt preluate/prelucrate ca verdicte (cum zici tu, sub formă de obligativitate) și felul cum sunt exprimate (a se vedea exprimarea defectuoasă din citatul dat).

   Ștergere