joi, 12 iulie 2018

Model de eseu motivaţional pentru înscrierea la ASE 2018


     Zilele acestea am fost întrebată de multe persoane cum se face un eseu motivaţional pentru înscrierea la Academia de Studii Economice. 
     Mai jos voi prezenta o  structură de eseu motivaţional, realizată conform normelor cerute de ASE (pe care le găsiţi aici). Atrag atenţia că e recomandabilă personalizarea acestui "tipar". Eliminaţi din redactarea voastră cifrele care marchează paragrafele - eu am folosit numerotarea pentru a fi mai uşor de urmărit subpunctele cerute de ASE în realizarea acestui document.  
       Iată modelul: 


ESEU  MOTIVAŢIONAL

1.  Mă numesc ......................  şi sunt absolvent(ă) a Liceului .... / Colegiului Naţional ......... din ........... Reputaţia Academiei de Studii Economice şi calitatea învăţământului de aici m-au determinat să-mi prezint intenţia de a deveni studenta/studentul acestei instituţii de învăţământ superior. 
2.  Am aflat de oferta educationala a Academiei de Studii Economice de pe site-ul facultăţii, urmărind în mod contant. informaţiile publicate. 
3. Îmi doresc să studiez la ASE, pentru că sunt interesată de domeniile de studiu specifice acestei universităţi, în general, şi de cele ale Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale, în special. Am avut în jurul meu modele pentru ceea ce înseamnă o carieră în domeniul economic şi, mai mult, pentru ceea ce înseamnă cu adevărat competenţă profesională, dedicare şi pasiune în meseria aleasă, valori pe care sper să le dobândesc în timpul anilor de studiu la ASE.
4. Aşteptările mele sunt ca în cadrul procesului educaţional să dobândesc competenţele, abilităţile şi cunoştinţele care să îmi asigure succesul în domeniul economic către care voi accede. Intenţionez să aplic pentru o slujbă part-time, concomitent cu frecventarea cursurilor de zi, în aşa fel încât cunoştinţele teoretice să se completeze cu experienţa dobândită prin practică.
5. Pentru mine, studiul în domeniul economic nu înseamnă  numai cei trei ani de facultate în care să particip la programele oferite de ASE, ci şi continuarea acestora prin studii de masterat în cadrul acestei instituţii.  
6. Pe parcursul liceului am avut numeroase activităţi extraşcolare, de la sesiuni de comunicări ştiinţifice, la organizare de proiecte, participări la activităţi culturale şi acţiuni de voluntariat. Cele mai importante sunt: .................................. Doresc să exploatez din plin capacităţile mele alături de cei mai buni profesori din acest domeniu, în timpul studiilor universitare. 
7. Vreau ca ASE să fie o parte importantă din viaţa mea şi voi încerca să iau parte la cât mai multe activităţi. Îmi doresc să devin membru al ..........,  organizaţie studenţească ce reprezintă interesele comune tuturor studenţilor. Schimburile de experienţă, participarea la sesiuni de comunicări ştiinţifice, organizarea de activităţi studenţeşti sunt moduri prin care cred că voi demonstra abilităţile mele organizatorice, dar vor constiui şi un mod în care voi evolua. 
8. Consider că a fi economist se potriveşte personalităţii mele, întrucât mă recomandă puterea de muncă, spiritul organizatoric şi de observaţie, capacitatea de implicare, dorinţa de cunoaştere. 
 Pentru mine, Academia de Studii Economice este locul unde vreau să mă formez ca specialist şi, nu în ultimul rând, ca om.

10.07.2018
(semnătura)Dacă ți-a folosit acest model, lasă un feedback! 
Succes tuturor! 


44 de comentarii:

 1. Foarte clar, m-a ajutat foarte mult! Va multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 2. Am o intrebare: sa pun direct semnatura sau si nume si prenume?
  Multumesc mult!
  Maria Ionescu

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Recomand să fie scrise numele și prenumele clar, iar dedesubt semnătura, dar nu este greșit dacă puneți doar semnătura.
   Succes!

   Ștergere
 3. Buna ziua, ma puteti ajuta cu un model de eseu motivational pentru inscrierea la Facultatea de Geografie, specialitatea Geografia turismului? Va multumesc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred că te poți inspira din acest model. Însă nu uita să te semnezi!

   Ștergere
 4. buna ziua, la numarul 7 ar trebui sa completez cu numele facultatii/profilului ales?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dacă te referi la punctele de suspensie, răspunsul îl găsești imediat după acestea. Trebuie să completezi cu numele acelei asociații/ organizații studențești din care vrei să faci parte. Dacă nu ai informații despre așa ceva/ nu dorești o asemenea experiență, atunci elimini acel enunț.
   Nu uita să te semnezi!

   Ștergere
 5. E chiar destul de reusit exemplul, dar cu o singura remarca "....vreau să mă formez....şi, nu în ultimul rând, ca om."
  Adica cei care vin sa se inscrie la facultate nu sunt formati "ca oameni" ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dacă nu am decontextualiza, am putea spune că formarea unui om nu este desăvârșită la vârsta terminării liceului!
   Voi da și un exemplu (păstrând contextul): un pas în formarea noastră ca oameni este asumarea aprecierilor pe care le formulăm, a remarcilor și a întrebărilor care ne apasă.

   Ștergere
 6. Eu sunt total in aer! Ma interesez ptr copilul meu! Noi locuim in Grecia si nu stiu nimic! La ce obiecte se da examen si daca exista materiale ,teste grila,nu stiu cum funct sistemul,aici stiu,dar as vrea sa vad daca e posibil sa treaca in Rom,Galati,mai exact,acolo sunt parintii mei! Multumesc,astept inf!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vă recomand să intrați pe site-ul fiecărei universități/ facultăți care vă interesează. Acolo veți găsi toate condițiile admiterii la facultate: perioadă de înscriere, documente necesare, examene, bibliografie etc.
   Eu vă pot ajuta cu modelul de scrisoare de intenție deja publicat.

   Ștergere
 7. Eseul trebuie scris de mână sau pe calculator?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pe calculator, cu precizarile urmatoare:
   https://www.ase.ro/admitere2017/licenta2017/pasi_candidat_septembrie_2017/4.Structura_eseu_motivational_septembrie2017.pdf

   Ștergere
  2. F, util modelul oferit de Dv. ! Multumiri!

   Ștergere
 8. Bună ziua! La nr.7, daca vreau sa urmez facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori,scriu ca "Vreau sa devin membru al organizației/facultății X"?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vă recomand să recitiți explicațiile de pe site-ul facultății, referitoare la punctul 7, apoi să formulați.
   Atenție! Dacă veți fi admis/ admisă, nu veți fi ”membru” al facultății respective, ci student/studentă.

   Ștergere
 9. buna ziua. ce data pun? cea din ziua de inscriere sau data in care am facut eseul ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Logic ar fi sa fie data din ziua completarii eseului.

   Ștergere
  2. Nu am inteles exact ce presupunea asta, dar eu credeam ca se trece ziua de inscriere?

   Ștergere
  3. Puteți pune data când ați scris ”eseul” sau data când vă înscrieți. Este bine oricum. Dar nu uitați să vă semnați!

   Ștergere
 10. Buna! Daca scriu exact ca aici puntele 2,3,4 si 5 nu are nimic? Adica probabil nu sunt singura care o sa foloseasca modelul asta, iar daca cei de la ASE gasesc doua eseuri la fel ma gandesc sa nu le anuleze :)))

  RăspundețiȘtergere
 11. Daca nu am facut actiuni de voluntariat si nu am participat nici la olompiad, ce scriu?

  RăspundețiȘtergere
 12. Semnatura trebuie facuta tot la calculator sau dupa ce il scoti la imprimanta? Banuiesc ca dupa, dar as vrea sa fiu sigur

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La calculator vă puteți scrie numele și prenumele, apoi semnați cu scris de mână.
   ... Dar aveți o semnătură? Aici sunteți ”Anonim”.

   Ștergere
 13. Banuiesc ca il vor mai avea si altii.. Oare are ceva daca este aceeasi structura?

  RăspundețiȘtergere
 14. Buna ziua! Eseul ar trebui sa aiba vreun titlu? De asemenea, este necesar sa scriu la inceputul lui "eseu motivational" cum ati scris dumneavoastra?

  RăspundețiȘtergere
 15. Buna ziua! Ce titlu ar trebui sa pun daca fac eseul in engleza?

  RăspundețiȘtergere
 16. Buna ziua pot folosi modelul chiar daca probabil alti 50 de oameni l au folosit?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sigur! L-au folosit mult mai mulți, dar sunteți printre puținii care au cerut permisiunea autorului.
   Succes!

   Ștergere
 17. Buna seara!Am si eu o intrebare la dumneavoastra,sunt in dilema ce nume sa trec in eseul motivational,numele actual sau cel dinainte de casatorie?Dupa logica mea, ar trebui cel dinainte de casatorie dar nu sunt sigura iar pe site-ul facultatii unde vreu sa ma inscriu nu este specificat.Va multumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De regulă se trece numele de dinainte de căsătorie, iar în paranteză specificați „căsătorită ......”.

   Ștergere
 18. pot folosi doar structura, nu si textul propriul zis?
  multumesc

  RăspundețiȘtergere
 19. Buna,poți te rog sa mi spui daca la pct 1 e greșit daca trec și adresa de domiciliu?

  RăspundețiȘtergere
 20. Multumesc pentru model, eseu motivational!

  RăspundețiȘtergere
 21. Bună. Îmi trebuie un eseu pentru înscrierea la master și nu știu ce titlu trebuie sa pun. Mă puteți ajuta?

  RăspundețiȘtergere
 22. Am de făcut o scrisoare de intenție pt scoala si în modelul dat de dn profesoara ni se ararata o scrisoare care conține adresa noastră. Oare ar fi greșit dacă nu as scrie adresa mea?? Va rog sa îmi da ti un sfat...

  RăspundețiȘtergere
 23. Va mulțumim frumos pentru model e de mare folos.

  RăspundețiȘtergere
 24. Buna ziua
  Va rog frumos se poate sa ma ajutați cu un model in engleză ?

  RăspundețiȘtergere
 25. Bună ziua! Nu înțeleg ceva, eu îl pun pe calculator și ma duc cu el la admitere? Sau îl trimit pe site-ul facultății?

  RăspundețiȘtergere

Idei pentru Martie la școală