Tipologii 14-18 (III)

Lumea se mișcă, lucrurile se schimbă, tipologii noi se conturează în peisajul licean (nu că ar fi expirat cele deja prezentate, adică  Băiatul-care-îşi-face-părul-cu-placa, Diva, Cel-care-îşi-petrece-timpul-sub-scară sau Atoateştiutoarea, Sclipitoarea, Cel-care-trăieşte-pentru-telefonul-său. ).
Să vedem ce mai găsim pe holurile liceului:
Cel-născut-pentru-like-uri are și varianta feminină. Este persoana cu cei mai mulți prieteni. De ordinul miilor. Virtuali, desigur. Dacă-l vezi supărat, nu te îngrijora, înseamnă că au trecut două minute fără o notificare pe FB. Nu e nevoie să vorbești prea multe cu el. De fapt, nu trebuie să vorbești deloc. Dă un like.
Împăciuitorul nu contrazice niciodată pe nimeni. Ascultă cu răbdare tot ce are de spus X despre Y, apoi Y despre X. Nu-l judecați greșit - el nu va spune niciodată lui X ce a spus Y despre el, nici lui Y ce  a spus X. De fapt, el spune, de regulă lucruri pacifiste, de genul: știi ceva, X, lasă-l pe Y, treacă de la tine, nu-i mai bine să ne vedem toți la majoratul tău să stăm la un pahar ... de vorbă? Ați înțeles, lui Y îi spune la fel.
Prietena-ta-forever e acolo oricând ai ceva pe suflet. Are răbdare să asculte toate amănuntele, are sfaturi de dat gratis, îți trimite un mesaj sweet exact când ai nevoie și nu-i nimic că te-ai certat cu iubita, fiindcă va merge ea cu tine la party-ul ăla și veți arăta trăsnet. Dezinteresat. Deja vrei s-o identifici, nu? Stai liniștit, nu trebuie să faci nimic. Te găsește ea. Doar dacă ești cel mai cool băiat din clasă.


Puteți (re)citi Tipologii 14-18 și Tipologii 14-18 (II).

Comentarii

  1. Adica nu mai exista tipul "seful haitei", cel de necontrazis care are doua argumente verbale racnite si restul sunt "autografe" date cu pumnul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O fi, da' pe alte meleaguri ...
      Pe la noi, mai rar sau deloc. Ca să fiu sinceră, m-a ferit Dumnezeu de genul ăsta de elev.

      Ștergere
  2. Aceste tipologii, hazlii, e drept, nu sînt neapărat relevante. E vorba de un interval de 8% într-o viață de 50 de ani cît am acum, de 5% într-o viață de 80 etc. E un interval în care omul se schimbă, se caută etc. Nu putem ști dacă, la „14-18”, Călinescu, Blaga, Henri Coandă, Cioran etc. nu erau ridicoli după standardele timpului. Poate că erau.

    Astăzi poemele de la 16 ani (unele s-au păstrat din nefericire) nu-mi spun nimic, ba mai rău, m-ar face să rîd dacă nu mi-ar fi rușine. Cu cele de la 19 însă deja aveam să cîștig premii „adevărate” pentru scriitori adevărați.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde din ce unghi privim. Sunt relevante strict pentru atmosfera vieții de liceu de azi. Așa le-am și prezentat. Surprindeți foarte bine, însă, că „14-18” reprezintă o perioadă a schimbării, a formării.

      Ștergere
  3. Am citit toate articolele care descriu tipologiile şi m-am distrat copios. Dar ştii ce mi-am dat seama? Că habar n-am dacă aşa stau lucrurile sau nu. Nu pentru că nu te cred, ci în sensul că în lumea mea nu există nici un adolescent, nu cunosc personal tineri de vârstele astea - doar îi văd pe stradă sau îi văd/citesc despre ei în mass-media. Abia acum mi-am dat seama că sunt atât de ruptă de realitatea tinerilor de liceu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că ai citit!
      Avantajul profesiei mele - să petrec atât de mult timp cu elevi de această vârstă. Și să-i observ.

      Ștergere
  4. Tipologia impaciuitorului este foarte utila in colectivul clasei. Totusi respectivii au fost in timpul meu la liceu destul de rari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred totuși că nu ai prins nunața în ce privește această tipologie. Nu mi se pare că prezența lui e prea utilă. Eu sugeram felul în care profită Împăciuitorul.

      Ștergere
  5. Ehe :D baiatul care isi face parul cu placa? Adica raportat la zilele noastre .. baiatul Emo? 8-| mhh ... asta cu like-urile nu o inteleg si nici nu vreau sa o inteleg :)) .. prefer impaciuitorul :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Minunată idee (cu tipologiile) şi implementare, ţi-am preluat-o şi eu pe blog, puţin diferit. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Am observat că e serial. Numai acum am văzut. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Numele înșirate de tine sună a nume de indieni Navajo =))

    RăspundețiȘtergere
  9. Delicioase descrieri. Trebuie sa citesc si primele parti :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Întrebări către Adina Popescu. Niște copii, un păianjen care se crede Spiderman și o lecție de păstrat