joi, 20 septembrie 2012

Flash-metrou

Ce faceţi când mergeţi cu metroul?
Azi, pe parcursul a două staţii de metrou, un el aşezat în faţa mea nu-şi putea reţine zâmbetul. De câte ori ridicam privirea către el, zâmbea din toată fiinţa lui, cu toată faţa şi mai ales cu ochii, nişte ochi albaştri superbi. (Nu contează că ronţăia continuu nişte sticksuri, din care, din când în când, îi mai picau şi pe hanorac bucăţele-bucăţele.) Luminile, piuiturile telefonului meu de la şters mesaje, nu ştiu ce putea fi atât de captivant pentru el, că, de câte ori i-am prins privirea, m-a răsplătit cu acelaşi zâmbet. Greşit! Nu cu acelaşi zâmbet, ci de fiecare dată cu un zâmbet şi mai deschis, iar înainte să mă apropii de Unirii, mi s-a părut că râde de-a binelea şi că începe şi să-mi facă semne cu mâinile. M-am gândit că nu e potrivit să-i fac şi eu cu mâna, dar recunosc că i-am zâmbit înapoi. (Lângă mine, un domn e amuzat de scenă. Pe diagonală, o doamnă mai în vârstă pare să mă invidieze.)   Înainte să cobor, am apucat să văd cum, printre dinţii ştirbi, (credeţi-mă, un zâmbet adorabil!) îi cade o bucată de sticks mestecată.
Am mai apucat să văd cum mămica lui îl şterge la gură, cu grijă, aşa cum faci cu orice copil de un an.


Deci, ce faceţi când mergeţi cu metroul? Eu am mărturisit - butonez telefonul şi observ.

34 de comentarii:

  1. N-am mers cu metroul decat o data in viata si pe atunci nu existau telefoane mobile. :))
    Dar azi, din cand in cand mai iau autobuzul si de obicei imi bag "dopurile" de la iPod in urechi si privesc pe geam in gol,ca vitelul la poarta noua, pana aud anuntul automat robotic, ca-mi vine statia. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi, atunci te invit la o plimbare cu metroul!

      Ador metroul pentru rapiditate şi pentru confort. Însă merg ocazional, pentru că spre serviciul meu e mai eficient cu maşina. În tinereţe (sună ca naiba asta!), citeam in metrou.

      Ștergere
  2. La mine nu exista asa ceva ( metrou)...dar cand merg cu autobuzul...ori stau pe ascult muzica la telefon ori ma uit la lumea care se impinge si da din coate :)) Zi faina va doresc ....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Niciodată nu mi-au plăcut autobuzele, respectiv troleibuzele, pentru înghesuiala continuă şi, cum zici, lumea care dă din coate (la propriu). Câteodată, însă, n-ai ce face, trebuie să circuli cu ele. Deci măcar asculţi muzică.

      O zi bună şi ţie!

      Ștergere
  3. Ai fost simpatica... Nu ma asteptam la un asemenea final. :))
    Din pacate, pe la noi nu trece metroul, dar in troleibuz imi mai zambeste si mie cate un baiat stirb. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai venit, Vienela!
      Să înţeleg că nu sunt singura "cuceritoare"! ;)

      Ștergere
    2. Bine te-am gasit, Camelia!
      Nu, chiar deloc. :))

      Ștergere
  4. Eu in metrou mă uit doar în ochii tipilor care nu sunt insotiti de mame, ca in reclama aia, pana se dau toti la o parte sa stea fata si baiatul unul langa altul :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Calatoria cu metroul e vacanta mea de lectura. Nu e singura, din fericire. Dar e unul dintre motivele pentru care las zilnic masina in parcare si ma indrept spre statia de metrou.
    Citesc de toate. De la reclamele de pe pereti la articole stiintifice. Si mi se umple sufletul de bucurie cand vad cati altii sunt ca mine, in vacanta de lectura!
    Am incercat si in autobuz, dar n-am rezistat. Prea multa galagie: reclame audio-video, certuri, reprosuri, discutii intre doi la un volum atat de ridicat de parca i-ar interesa pe toti ceilalti subiectul etc. Si indraznesc sa invit cat mai multa lume in aceasta vacanta! Vor fi avantaje numeroase: cei ramasi in traficul terestru vor fi mai putin nervosi, iar cei ca noi, din metrou, se vor imbogati spiritual. Cutezati!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte frumoasă invitaţie! Şi tentantă. De altfel, am gustat din beneficiile acestui gen "vacanţă", cum spuneam mai sus într-un comentariu, în tinereţe, când mergeam mult cu metroul.

      Ștergere
    2. Foarte rar merg cu masina deoarece in Drumul Taberei unde locuiesc nu exista metrou, si plus de asta prefer confortul masinii personale. Dar, in rarele ocazii cand merg cu metroul, imi place sa ma amuz ca majoritatea se uita pe geam desi este qvasi-imposibil sa vezi altceva decat negru...

      Ștergere
    3. ... şi ultimul lucru pe care îl vrei este să vezi negru în faţa ochilor! :)))

      Ștergere
    4. Da, desi am vazut la tv ca de curand METROREX a dotat metrourile cu diverse carti, legate de lanturi, care totusi au fost furate conform traditiei romanesti, hotii vor sa se cultive (si lanturile si cartile).

      Ștergere
    5. Raspuns pentru Grecu&#39 la postarea din 21 sept. 2012, 00:45

      Mai incearca o data: pe geamul metroului nu se vede "negru": geamurile metroului sunt OGLINZI. Se vad acolo foarte multe. Mai incearca!

      Ștergere
  6. Off-topic:
    M-am suparat (si ma revolt - impotriva mea insumi*).
    Este a doua oara ca intru aici (via linkul atasat semnaturii la un comentariu de pe diacritica - astazi la http://diacritica.wordpress.com/2012/09/20/matrimoniale/#comment-25922 ) si-mi place TERIBIL ce-am gasit.
    La "vizita" mea precedenta, "mă mânca degetul" (ala unul singur cu care tastez) sa comentez, da' m-am temperat singur, stiind ca n-am (nu MAI am) - poate nu atata "timp", cat energie / rabdare / dispozitie - pt prea mult "patinat" "pe net" (din pacate m-am simtit nevoit sa renunt si la multe bloguri carora inainte le fusesem vizitator - si "comentator" - fervent si asiduu), da' azi IAR "mă mânca de'ş'tu' " si pur-si-simplu nu vad nici un rost sa rabd supliciul si sa nu "ma scarpin" comentand - chiar daca (probabil) ulterior nu voi prea mai intra pe aici. (Hm! Sau?)
    Sper sa ma primiti SI ASA, vizitator (in cel mai bun caz) sporadic.
    Asadar - bine v-am gasit, spor si succes in continuare.
    * Tanti profesoara**, n-aveti dumneavoastra bunavointa de a-mi explica DE CE aici eu "simt" drept corecta forma "insumi", desi continua exprimarea (corecta) la feminin ("mea")? Sa fie vorba de "acordul dupa inteles"? Sau am gresit eu pe undeva in exprimare?
    ** Adresarea sub aceasta forma este o gluma, avand in vedere ca eu ma apropii din-ce-in-ce mai vertiginos (CÂH! Grade de comparatie pt un adjectiv cu sens de superlativ! Fui! Da' mie aici ASA "mi-a sunat bine"...) de pensie.

    Sunt un comentator prolific, de-a dreptul logoreic (dar corect (sper) in intentii, idei, formulari si exprimare) - chiar daca poate inca acest aspect e mai greu de remarcat o:-) :P :lol: Daca acest lucru deranjeaza rog sa-mi fie atrasa atentia pt a ma corecta (sau a inceta sa mai comentez aici).

    Am scris un comentariu prea "abundent" si nu mi-l accepta programul :( - voi fi nevoit sa-l impart in bucati (care rog sa fie citite in continuare).

    On-topic (macar oarecum si oarecat):
    Intocmai ca si in cazul din videoclipul de la adresa http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kKnY8tBLG3g , prezenţa in public (oriunde unde necunoscutii stau mai indelung impreuna, la un loc) a unui asemenea... "sarac cu duhul" - vesel este benefica, el catalizand apropierea sufleteasca (macar prin zambet / râs, deci ceva benefic, o actiune cu conotatie pozitiva) intre necunoscuti care altfel nici nu s-ar fi bagat in seama unul pe altul (decat eventual pt a se uita urat / imbranci / inghionti / rasti / etc unul pe/la altul, deci prin actiuni cu conotatie negativa). Si TOT EL este cel bucuros ca-" 'i* bagat in seama"!
    * Nu-mi atrageti atentia, STIU ca regula este ca se foloseste ori apostroful, ori cratima, nu ambele-amandoua (!), dar asta este una dintre regulile pe care am ales sa le incalc** (de bunavoie si cunoscandu-le) cu regularitate (chiar daca poate nu chiar de fiecare data), folosind ambele semne concomitent in acelasi loc pt a sublinie existenta (si locul) elidarii unei/unor litere.
    ** Pot sa-mi permit astfel de incalcari, nemaiavand de "dat socoteala" - nici la scoala, nici in fata unor cititori ai textelor mele cu autoritate asupra mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "La "vizita" mea precedenta, "mă mânca degetul" (ala unul singur cu care tastez) sa comentez, da' m-am temperat singur ... "
      Aţi mai comentat aici, pe blog:
      http://www.cameliasapoiu.blogspot.ro/2011/04/cum-arata-o-teza-aerisita.html
      Prin urmare, discuţia aceasta arată că sunt (bine) primiţi şi comentatorii sporadici.


      "n-aveti dumneavoastra bunavointa de a-mi explica DE CE aici eu "simt" drept corecta forma "insumi ... "
      În contextul "Mă revolt împotriva mea însumi", subiectul inclus "eu", desemnând o persoană de gen masculin, impune utilizarea formei de masculin "insumi": "Mă revolt (eu) însumi împotriva mea".


      "Sunt un comentator prolific, de-a dreptul logoreic ..."
      Concizia, domnule VictorCh, este şi ea o calitate a stilului alături de corectitudine, claritate, proprietate, precizie, naturaleţe etc.

      Ștergere
    2. Va multumesc pt ca mi-ati amintit. (Odata cu inaintarea in varsta incep sa "te lase" toate pe rand: vederea, auzul, memoria, eventual nevasta... (!) )

      Multumesc pt clarificare. (Consider ca folosesc limba romana destul de corect, dar nu-mi (mai) este totdeauna foarte clar motivul pt care o anumita forma este corecta.

      Multumesc pt precizare, am receptionat mesajul. Si multumesc pt intelegere si ingaduinta.

      Ștergere
    3. Cu multă plăcere. Vă mai aştept!

      Ștergere
  7. Da, uneori un zambet inocent POATE sa fie adorabil chiar daca este stirb.

    N-am circulat cu metroul (la Timisoara n-avem asa ceva si la Bucuresti nici nu-mi mai amintesc de CATE decenii n-am mai fost) si (in ultimele vreo doua decenii) cu alte mijloace de transport in comun am circulat FOARTE rar (imi castig painea ca taximetrist), dar inainte obisnuiam (si INCA mai obisnuiesc, in acele rare ocazii) sa citesc vreo carte / revista sau sa rezolv cuvinte incrucisate (imi plac in mod deosebit cele cu "definitii cu pista falsa") / sudoku / whatever - sau sa stau de vorba cu vreun necunoscut (daca am cu cine si despre ce sa discut in mod inteligent astfel incat sa fim amandoi interesati)...

    Camelia Săpoiu (20 septembrie 2012, 18:35):
    "În tinereţe (sună ca naiba asta!)..."
    Atunci n-ai decat sa folosesti si dumneata - ca si mine - expresia "pe/la vremea mea"... :P :oops: :lol:

    bmv (20 septembrie 2012, 23:02):
    "Am incercat si in autobuz, dar n-am rezistat. Prea multa galagie..."
    Eu sunt "copil de asfalt" si am invatat DE MULTA VREME (de vreo juma' de secol) sa-" 'mi trag antifoanele (fictive, mentale) pe urechi" si sa nu mai bag in seama acea galagie (chiar daca este un adevarat vacarm) cata vreme decurge in mod relativ uniform.

    RăspundețiȘtergere
  8. :)))) ce frumooooos!!! Stiu cum este :D am avut si eu ocazia, nu o data, sa intalnesc astfel de baieti galanti in mijlocul de transport in comun. Insa, eu recunosc, cand il vad ca ma fixeaza cu privirea, ii intorc gestul si sunt atat de scumpi si adorabili cand incep sa rada :)) ... minunat!

    RăspundețiȘtergere
  9. Am fost indus în eroare!
    Data viitoare când ajung la București, nu cobor la metrou, urc în tramvai. Mă duc să mai văd Marele Pasaj, spre Militari! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pasajul de la Lujerului? S-a schimbat zona aceea, depinde de când nu aţi mai vizitat-o.
      Apropo de vizită, mă bucur că aţi trecut pe aici!

      P.S. Cu ce aţi fost indus în eroare??

      Ștergere
    2. Cu zâmbetul, cu felul în care povestirea a început... și eu care credeam că sunt singurul (sic!) care încearcă să-și seducă (și însele) cititorii!

      P.S.
      Atunci să pornim invers, (la stânga) spre Arcul de Triumf!

      Ștergere
  10. În orașele civilizate se citește mai mult în metrou și alte trenuri urbane (S-bahn etc.) pentru că rețeaua e lungă și există o civilizație a lecturii. La noi ce/cît poți citi de la Aviatorilor la Universitate sau Unirii? Ziarul (tabloid) eventual. În metroul subteran oricum lectura e favorizată de lipsa peisajului. La fel în trenurile urbane de suprafață de monotonia lui, mai ales dacă faci cursa de 2 ori pe zi ani întregi. Cînd vom avea tren sub-urban Snagov (Otopeni) - Centru sau Afumati - Centru poate se va citi mai mult. Pe e-reader, desigur

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sunt de acord că pe pe durata a 2-3 staţii nu apuci să citeşti mare lucru. Sunt însă persoane care merg şi 8-9 staţii zilnic, dus-întors, şi atunci vorbim despre altă durată a călătoriei.

      Ștergere
  11. Opincutza Fermecata22 septembrie 2012 la 20:04

    Cu metroul...uuu ce vremuri!!! :)
    Pe vremea cand mergeam cu metroul (mijloc de transport care in Bucuresti mi se pare ideal pt deplasari zilnice), in general citeam sau observam si eu lumea din jur, sau invatam pentru examene.

    Cel mai interesant moment pe care l-am trait in metrou: eram cu un prieten si ne-am hotarat sa ne amuzam un pic. Am ajuns la concluzia ca nici unul din noi nu a facut "teatru" in public (mai ales in transportul public). Asa ca am zis... de ce nu? :) Am pus repede in plan o mica piesa de teatru pe care urma sa o jucam in metrou.
    Piesa s-a desfasurat cam in felul urmator:

    El si ea, nu se cunosc, ci pur si simplu sunt in acelasi vagon de metrou, in aceeasi zi, in acelasi timp. El o priveste lung si suav pe tot parcursul drumului de la celalt capat al vagonului. Ii zambeste din cand in cand. Ea il observa la un moment dat, initial il ignora. Apoi ea se rusineaza. Pentru ea urmeaza etapa indignare (de ce este privita atat de insistent si "nerusinat" de domnul de la capatul celalalt al vagonului??) Cativa oameni din jur, care fac si ei acelasi lucru in metrou (observa alti oameni) incep sa inteleaga ca intre cei doi "necunoscuti" se petrece ceva... ce anume, inca nu stiu. Dar piesa se pare ca devine din ce in ce mai interesanta si pentru ei.
    Ultima statie se apropie, deci in consecinta si finalul piesei. Ea se indreapta calm dar sigur catre el, spre celalalt capat al vagonului. Se opreste in fata lui, metroul se opreste in ultima statie, el curios si plin de sperante se uita gales la ea asteptand ca munca lui din timpul drumului sa dea un rezultat.
    Ea se uita in jur (oamenii "observatori" erau si ei in asteptare... ce va face ea, sau ce va face el?)
    Usile se deschid, ea ii zambeste si apoi ii trage o palma puternica peste fata, si iese imediat din metrou.
    El ramane cateva momente in metrou, se uita in jur si culege expresiile de pe fetele oamenilor. Apoi iese si el din metrou.

    Rezultatul: in urma palmei (zgomotoase de altfel) marea majoritate a oamenilor din vagon au fost captivati de ce se intampla acolo. Cei care urmarisera momentele din timpul drumului au pufnit instantaneu in ras. Altii care nu urmarisera scena, au fost incredibil de indignati ("tampita fata" si-or fi zis :)). In consecinta, marea majoritate a oamenilor din vagon au fost captivati si distrati de-a lungul scurtului drum cu metroul...
    Este un loc ideal de a face piese de teatru incognito ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Până la momentul cu palma, am considerat că tu ai rolul greu. :)))

      P.S. pentru ceilalţi cititori ai blogului: o cunosc pe Opincutza Fermecata de când era Botoşel (tot fermecat). Credeţi-mă, nu inventează. (Decât, poate, flash-mob-uri pentru metrou.)

      Ștergere
    2. Opincutza Fermecata26 septembrie 2012 la 10:00

      Ha ha da doamna profesoara rolul a fost foarte usor de jucat, nu as fi crezut ca pot sa palmuiesc pe cineva asa sanatos fara un motiv intemeiat :)
      P.S. Insa prietenii adevarati inteleg si nu se supara :))

      Ștergere