Dezbatere organizată de ANES la Colegiul Naţional "Spiru Haret" din Bucureşti

Astăzi a fost rândul Colegiului  Naţional "Spiru Haret" să găzduiască în Sala Noica o dezbatere publică organizată de ANES în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB)  şi în parteneriat cu Bursa de valori Bucureşti, în cadrul Săptămânii egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi (04 -11 mai 2016).

Pentru cine nu ştie, ANES este Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, o instituţie aflată în subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

La dezbatere au participat: d-na Carmen Niculescu - consilier ANES, cu care am colaborat pentru organizarea acestui eveniment în liceul nostru, elevi de la clasele IX-XI şi, nu în ultimul rând, invitatele - doamna Laura Hexan (şef departament Directia Pieţe Financiare, BCR) şi d-ra Irina Toma (life&executive coach şi designer la Duran Art). 

Nu ştiu ce invitaţi/ invitate au fost în celelate nouă licee din Bucureşti implicate în acest proiect, dar noi, cei din Spiru, am fost norocoşi prin prezenţa celor două doamne cu cariere de succes, în sensul că au fost două modele extrem de diferite din toate punctele de vedere: domeniul de activitate, studiile făcute, locurile de muncă, experienţele personale. Şi tipul de discurs a fost diferit ca registru, dar la fel de inspiraţional, după cum au apreciat elevii. S-au pus întrebări, s-a povestit, s-a discutat, s-a trecut de la registrul grav la cel amuzant, s-a răspuns, s-a problematizat, totul spre câştigul elevilor noştri care au atâta nevoie de repere adevărate şi altfel decât prin lecţiile "prinse" în orarul lor obişnuit.

În plus, doamna Carmen Niculescu a prezentat Campania HeForShe, o campanie internaţională care are ca scop promovarea egalităţii de şanse, indiferent despre ce vorbim: educaţie, sănătate, politică etc. Pagina oficială a acestei campanii poate fi găsită aici: HeForShe. Noi (adică majoritatea spiriştilor care am participat la dezbatere) am devenit deja "HeForShe" prin accesarea (în câţiva paşi simpli) a site-ului.

Săptămâna egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi va continua cu o festivitate, pe 8 mai (dată declarată Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, prin adoptarea Legii nr. 23/ 2015).
Se vor înmâna premiile pentru lucrările participante la CONCURSUL DE ESEURI cu tema - “Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi și viitorul generației noastre”, organizat de ANES, în colaborare cu  ISMB şi cu sprijinul  Coaliției penru Egalitatea de Gen.
Printre cele aproximativ 400 de eseuri scrise de liceenii bucureşteni pentru acest concurs, sunt şi câteva semnate de elevi spirişti, aşa că aşteptăm cu interes şi cu emoţie festivitatea de duminică. 
Ţineţi-ne pumnii! 



Şi câteva fotografii făcute de Filip Marinescu şi de Radu Constantinescu (IX C):

















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Întrebări către Adina Popescu. Niște copii, un păianjen care se crede Spiderman și o lecție de păstrat