"Egalitatea. A mea. A ta. A lui. A ei. A tuturor…"

Festivitatea de premiere - CONCURSUL DE ESEURI cu tema - “Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi și viitorul generației noastre"


Duminică, pe 8 mai, în sala de festivităţi la Colegiului Naţional "Matei Basarab" din Bucureşti, a avut loc festivitatea de premiere a concursului de eseuri cu tema - “Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi și viitorul generației noastre", organizat de Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), în colaborare cu  Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) şi cu sprijinul  Coaliției pentru Egalitatea de Gen.

De fapt, evenimentul organizat pentru Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi (8 Mai) a fost mult mai complex - festivitatea de premiere a fost precedată de un moment de teatru interactiv cu Teatrul Forum (cu o piesă de teatru despre violenţa domestică) şi de discursurile oficiale.

Printre oficialităţile care au participat: domnul Dragoş Nicolae Pîslaru - Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (cu un discurs extrem de inteligent şi de nuanţat); doamna Ioana Liana Cazacu - Secretar de Stat al ANES; doamna Diana Melnic - Inspector Şcolar General Adjunct al ISMB; doamna Mihaela Daniela Cârstea - Inspector pentru Specialitatea Limba Română ISMB.

Momentul aşteptat cu nerăbdare de către cei aproape 400 de liceeni participanţi, din licee din Bucureşti, adică premierea, a fost foarte special, în sensul că înainte de a se anunţa numele celor 6 câştigători (3 premii şi 3 menţiuni), cele două eseuri câştigătoare ale Premiilor I şi II au fost citite de doamna cosilier superior Aurora Martin (ANES) şi ilustrate artistic (vizual) de către regizoarea Mariana Pachis.

Premiul II a fost acordat elevei Sarah Cristel, clasa a IX-a E, la Colegiul Naţional "Spiru Haret" din Bucureşti, pentru un eseu cu titlul "Egalitatea. A mea. A ta. A lui. A ei. A tuturor…".
 Am fost primul cititor al eseului lui Sarah, cândva în noapte, când mi l-a trimis spre corectare şi pentru a-l înscrie în concurs, deci şi prima persoană care s-a bucurat citindu-l. (Sper să obţin acordul ANES pentru a face public aici eseul lui Sarah, la un moment dat.)

Şi m-am mai bucurat pentru ceva: pentru emoţia lui Sarah când şi-a recunoscut cuvintele, gândurile, în lectura artistică  a Aurorei Martin, pentru fairplay-ul celorlalte eleve ale mele participante (Daria Pârvu, Andreea Manu, Bianca Memu, Diana Bucur), care s-au bucurat alături de colega lor premiată, pentru cuvintele frumoase care s-au spus despre ceea ce a scris Sarah, dar şi despre cum s-a desfăşurat la noi în liceu dezbaterea de vineri.  

Dincolo de festivităţi şi de premii (care au rostul lor), rămân cuvintele fetei de 15 ani, învăluind o sală cu sute persoane: "Egalitatea. A mea. A ta. A lui. A ei. A tuturor…"




Imagini de la festivitate, nu prea calitative, dar redau ceva din atmosferă:

Domnul Dragoş Nicolae Pîslaru - Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei
Sociale şi Persoanelor Vârstnice 
Ioana Liana Cazacu - Secretar de Stat al ANES şi
doamna Mihaela Daniela Cârstea - Inspector Limba Română 


Elevii premiaţi şi oficialităţile participante

Ilustrarea eseului de către regizoarea Mariana Pachis

Ilustrarea eseului de către regizoarea Mariana Pachis





 Sarah Cristel din Colegiul Naţional "Spiru Haret" alături de Ministrul Muncii

Comentarii

  1. Felicitări! Ma bucur pentru Sarah si implicit pentru Spiru! Multă inspiratie ii doresc! Mulțumim pentru implicare organizatorilor! Prof Marina Burada

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari elevei si profesoarei ei! Sarah este o mare iubitoare de lectura si arta, inzestrata cu talent la scris si la pictura. Ma bucura foarte mult aceasta binemeritata recunoastere a darului ei scriitoricesc. Sa credem in copiii astia frumosi, sa-i ajutam si sa speram....!
    Mihaela Zoicas, profesoara ei de franceza

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă mulţumim, doamna profesoară!
      Adevărat, aţi definit minunat condiţia profesorului: "să credem ..., să ajutăm ..., să sperăm ..."!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Ce am făcut pe 15 ianuarie