Treceți la conținutul principal

Scrisoare către Moş Crăciun. Lecţie de sinceritate

Am scris despre "ritualul" orei mele de dirigenţie, ultima de dinaintea Crăciunului, prima dată în Scrisoare către Moş Crăciun. Apoi am continuat să împart cu voi, cititorii, bucuria şi emoţia acestei ore speciale de dirigenţie şi am scris din nou în Dragă Moş Crăciun ... şi în Ultima scrisoare.
Chiar dacă nu (re)citiţi, vă asigur că, deşi concursul este mereu acelaşi - adică eu, diriginta clasei, premiez în ultima oră din decembrie cea mai specială scrisoare către Moş Crăciun, poveştile sunt de fiecare dată altele.

Anul acesta au fost două poveşti alese pentru a încheia ultima noastră oră din 2014, amândouă despre puterea de a fi sinceri, despre dureri şi griji nerostite, despre oamenii dragi de lângă noi, care dăruiesc fără a cere ceva în schimb, despre despărţiri ce lasă goluri adânci, dar şi despre cei care rămân şi veghează ca fiecare urmă dureroasă a vieţii să primească în schimb fărâma de suflet alinătoare, despre vieţi împletite şi despletite de trecerea atât de neiertătoare a timpului ...
După ce am citit scrisorile, în clasă a fost preţ de minute bune linişte deplină şi am ştiut şi am simţit că în minutele acelea fiecare s-a gândit într-un fel sau altul la tristeţile lui, mai mici sau mai mari, nerostite sau nebănuite.
Sărbători cu linişte, elevi de ieri şi de azi!
Dragă Moşule, 
        Până acum ceva vreme mi-am dorit ceea ce şi-ar dori majoritatea adolescenţilor: un iPhone, un iPod, un laptop, bocanci (deoarece sunt tipul de încălţări pe care le ador), independenţă (şi prin asta mă refer la un apartament cu trei camere sau măcar o garsonieră), o maşină, o pisică sau două, foarte multe perechi de blugi, mai mulţi bocanci, bani, foarte multă mâncare (colegii îmi mai spun şi "Foamea"), un playstation 4 şi, nu în ultimul rând, o prietenă ... Dar am realizat, în urma unui incident (deloc plăcut) că dincolo de aceste lucruri materiale sau fericiri artificiale este ceva mult mai important ce îmi doresc ...
        Dorinţa mea este să dau timpul înapoi pentru a retrăi fiecare clipă cu Străbunica mea, bună sau rea, fiecare moment în care ne ciondăneam, tachinam, certam, momentele în care o vedeam că plânge şi plângeam alături de ea ... Acum stau şi o privesc cum, în ciuda faptului că nu mai este aşa de agilă ca odinioară şi în ciuda vârstei, nu stă să se odihnească pentru a găti, pentru a face curat în modul cum poate mai bine. Mă uit cât este de puternică femeia care m-a crescut de când eram o mogâldeaţă de bebeluş.
        În fiecare zi mă rog ca Străbunica mea să nu se prăpădească, să trăiască mult de acum încolo ... În fiecare zi mă gândesc la faptul că e a este mai mult decât atât, ea este sora, prietena şi mama de care nu am avut parte. 
        Îmi doresc, Moşule, să-i dai sănătate, putere şi linişte sufletească, iar mie, moşule, vreau să-mi dai o parte din bunătatea ei, o parte din caracterul ei de om puternic, o parte din sensibilitatea ei ... şi nu mai doresc nimic altceva. Tot ceea ce vreai este ca Străbunica mea să fie mereu fericită şi sănătoasă, iar atunci când nu va mai fi, te rog, Moşule, să ai grijă ca ea să ajungă într-un loc minunat, de unde să vegheze asipra mea ...
Cu lacrimi în ochi, 
Ionuţ


Dragă Moş Crăciun,
        Anul acesta nu îţi voi mai cere telefoane inteligente, diverse tablete, ultimul model de laptop, haine ultima modă sau mai ştiu eu ce jucării. Vreau ca scrisoarea aceasta să fie una mai specială, diferită.
        Până anul acesta, toate Crăciunurile le-am petrecut împreună cu mama, cu tatăl meu şi cu bunica mea. Din nefericire, bunica mea a încetat din viaţă anul acesta, la o lună după divorţul părinţilor mei, deci am rămas doar eu cu mama. 
        Tot ceea ce îmi doresc este să mai am parte măcar de un Crăciun petrecut cu bunica mea, promit că va fi unul de neuitat. Ştiu că acest lucru este imposibil, din păcate, însă vreau să ai grijă de ea acolo Sus, unde se află, să fie fericită şi liniştită.
         Mai este un mic lucru pe care îl doresc din tot sufletul. Îmi doresc să văd fericirea din nou în ochii mamei. Vreau să nu mai ducă lipsa banilor o perioadă lungă de timp. Vreau să o văd fericită, fără lacrimi în ochi, fără nopţi nedormite. 
         Asta e tot ce îmi doresc eu de Crăciun ... 
Cu drag, 
Carmina

Comentarii

 1. E copleșitor și totuși atît de natural. Cine nu vrea să dea timpul înapoi pentru el și pentru cei apropiați? Faptul că tinerii aceștia au înțeles atît de devreme că valoarea supremă e timpul (și că el e ireversibil) îi va face să trăiască mai intens și în chip mai potrivit zilele ce li se vor da prin grație divină. Acum sînt triști, dar ceea ce au descoperit - adevărata natură a bogăției - le va aduce fericire. Crăciun cu bucurii lor și profesoarei lor! La Mulți Ani!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vă mulţumesc pentru intervenţie. Cuvintele dumneavoastră sunt o lecţie în sine pentru elevii ... de ieri şi de azi. De asemenea, vă mulţumesc pentru urări, pe care vi le întorc înzecit!

   Ștergere
 2. Dragă doamnă Săpoiu, vă rog să rămâneți la fel de pasionată și specială cum v-am cunoscut și să faceți lucruri minunate cu actualii și viitorii elevi. Deși nu am fost cel mai bun elev, cu siguranță dumneavoastră ați fost unul dintre puținii profesori care m-au impresionat, m-au marcat, m-au motivat, m-au inspirat și și-au lăsat amprenta asupra mea. Vă doresc sărbători fericite alături de cei dragi!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai fost unul dintre cei mai buni elevi pe care i-am avut, iar din colaborarea noastră au ieşit două proiecte foarte speciale.
   Îţi mulţumesc pentru cuvintele atât de frumoase, care mă bucură mai mult decât pot spune în cuvinte!
   Sărbători fericite, Victor!

   Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Model de eseu motivaţional pentru înscrierea la ASE 2018

      Zilele acestea am fost întrebată de multe persoane cum se face un eseu motivaţional pentru înscrierea la Academia de Studii Economice.       Mai jos voi prezenta o  structură de eseu motivaţional, realizată conform normelor cerute de ASE (pe care le găsiţi  aici ). Atrag atenţia că e recomandabilă personalizarea acestui "tipar". Eliminaţi din redactarea voastră cifrele care marchează paragrafele - eu am folosit numerotarea pentru a fi mai uşor de urmărit subpunctele cerute de ASE în realizarea acestui document.          Iată modelul:  ESEU  MOTIVAŢIONAL 1.  Mă numesc ......................  şi sunt absolvent(ă) a Liceului .... / Colegiului Naţional ......... din ........... Reputaţia Academiei de Studii Economice şi calitatea învăţământului de aici m-au determinat să-mi prezint intenţia de a deveni studenta/studentul acestei instituţii de învăţământ superior.  2.  Am aflat de oferta educationala a Academiei de Studii Economice de pe site-ul facultăţii,

Întrebări către Adina Popescu. Niște copii, un păianjen care se crede Spiderman și o lecție de păstrat

  Recentul subiect de antrenament pentru examenul de evaluare națională mi-a amintit cât de frumoase sunt textele Adinei Popescu. Pentru cine nu știe, textul 1 din subiect, cel literar, este un fragment din „Aventuri de pe Calea Moșilor” – adecvat vârstei și tematicii V-VIII. Ca să nu mai vorbim despre alte aspecte pe care le adună fragmentul ales: colegialitate, prietenie, dorința de a lucra în echipă, plus aspecte care țin de interculturalitate, dacă ne referim la „caracterele” diferite din text: o fetiță e realistă, alta organizată etc.  Faină alegere. În fine, să trec la subiect (la subiectul postării  J ). Cu clasa a VI-a la care predau am citit în semestrul I două texte de Adina Popescu: „Un păianjen care se crede Spiderman” și   „Aventurile lui Spiderman în grădină”. Cu gândul că elevii mei pun întrebări, i-am scris atunci Adinei Popescu pentru că nu știam nimic despre texte: dacă au continuare, dacă fac parte din vreun volum. Când le-am comunicat elevilor mei că îi pot scrie