Treceți la conținutul principal

Primiți cu colindul?

Primiți cu colindul?
Primesc, zic. Și trei firicele de voce, ieșind dintre fularele răvășite, se împletesc subțirele, niciuna la fel cu cealaltă, preț de vreo trei strofe din "Domn, domn, să 'nălțăm". Două dintre voci se aud ferme, "Și-am venit să colindăm ...", iar posesoarele lor, două fătuci de vreo 7-8 ani, schimbă priviri când cea de-a treia are opinteli, semn că nu și-a repetat destul cântecul. Mă uit la fețele lor nevinovate, "Să vâneze căprioare ...",  și îmi închipui cât o vor apostrofa după, dar nu uit să-mi ascult colindul, "Domn, domn, să 'nălțăm, Domn, domn, să 'nălțăm". 
Reprezentația se termină cam brusc și trei perechi de ochi se ridică nerăbdătoare către mine. Deși am portmoneul în mână, întreb: Ce vreți să vă dau: nuci sau bani?
Bani! zice ferm cea cu opintelile. Ea îi strânge, adaugă tot ea în secunda doi, arătând către una dintre "soliste".
Observ ghiozdănelele roz, nu le-aș vedea umplute cu nuci. Trăistuțele pline cu mere și covrigi au rămas undeva, în copilăria mea.
Plătesc cu drag colinda și spun: La anu' și la mulți ani! Probabil că e o urare de oameni mari, fiindcă cele trei fetițe mă privesc grav și una zice festiv: La anu' și la mulți ani și țț... vouă! 
Solemnitatea din vocea ei face din cuvântul vouă pronume de politețe, iar eu mă bucur că în pragul casei mele a venit colinda, coșulețul cu rafie din cămară mi-a rămas plin cu nuci, afară e zăpadă, vacanța abia începe.
Sper să aveți toți sărbători frumoase, cu belșug și liniște.

Și apropo, primiți cu colindul?

Comentarii

 1. Primim cu mare drag!Multa sanatate si mult spor in toate!Sarbatori fericite cu liniste !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc, la fel!
   Mi-ar fi plăcut să știu cine-mi face asemenea urare frumoasă!

   Ștergere
 2. Primim!
  La noi vine în 24 seara, pare programat, nu-i bai, suntem gata.

  RăspundețiȘtergere
 3. Da, eu primesc, pe cei foarte mici. Am strans din timp bancnote de 1 leu, le-am pus la indemana. Fara nuci si mere, desi mi-aduc aminte ca eu ma bucuram cand, cu colindul, primeam bomboane de pom, portocale sau mere.

  RăspundețiȘtergere
 4. Primim si noi colindatori, mai ales daca sunt mititei si nu in numar foarte mare. Le dam bani si cate o portocala. Imi place sa le vad fetele luminate de bucurie.
  Inca o data, Craciun fericit si un an nou plin de realizari!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumim, asemenea!
   Și mie tot colindătorii micuți îmi plac. Mai sunt și grupuri de studenți la teologie care cântă divin. Sper să vină și anul acesta.

   Ștergere
  2. Voiam să povestesc în postarea de astăzi, poate chiar o voi face, nu sunt sigură..au venit multe rânduri de colindători, mult mai mulți decât anul trecut.
   Lui„ Moș Crăciun„ i-am dat bani, pentru că și-a făcut intrarea pe scară, suflând din trompetă, a fost în premieră!
   Ca atare, l-am „omenit„..
   Mai târziu, când eu găteam pomul, am auzit bătăi în ușă, am deschis rapid, fără să mă uit pe vizor- erau țigani.
   Vreo șapte. Cam târziu să am vreo reacție- așa că am început să le împart covrigi..„da niște bani, nu-mi dai, cocoană, că venim dă dăparte și n-avem cu ce plăti mașâna,mi s-a adresat cel mai mare , care își pusese, deja, un picior în ușă..
   -Nu, i-am răspuns eu, continuând să împart covrigi..
   Da, nuci, covrigi , mere și gutui-bucuria adevăratei copilării!
   Undeva, în tainice colțișoare de suflet!

   La mulți ani cu sănătate și toate împlinirile sperate!

   Ștergere
  3. Deci se mai colindă și pe covrigi. :)))

   Mulțumim pentru urări!

   Ștergere
 5. Primiiiiim! Nuci? "Atunci" aveam traista plina cu nuci, merele erau asa, ca ornamentul din varful bradului, o raritate...
  Acum cel mai ieftin e sa cumparam portocale, nucile nu mai sunt nuci din pom, sunt fabricate din metale rare, altminteri nu imi explic pretul!!!
  Asa cum nucile au fost inlocuite de bani, asa si spiritul sarbatorilor s-a transformat! Sau s-a adaptat, cine stie...
  Sarbatori fericite alaturi de cei dragi sa aveti!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Foarte adevărat că spiritul sărbătorilor s-a adaptat vremurilor, iar colindătorii economiei de piață, mai ales cei de la oraș.

   Mulțumim pentru urări!

   Ștergere
 6. Normal ca primesc :D Un Craciun fericit alaturi de cei dragi :D

  RăspundețiȘtergere
 7. Anul acesta parca au venit mai multi colindatori.Sigur ca ii intereseaza mai mult banii, dar se bucura si de dulciuri(desi am vazut in pungutele lor ca aveau mai mult mere si covrigi)
  Craciun fericit si multe daruri sub brad!

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Model de eseu motivaţional pentru înscrierea la ASE 2018

      Zilele acestea am fost întrebată de multe persoane cum se face un eseu motivaţional pentru înscrierea la Academia de Studii Economice.       Mai jos voi prezenta o  structură de eseu motivaţional, realizată conform normelor cerute de ASE (pe care le găsiţi  aici ). Atrag atenţia că e recomandabilă personalizarea acestui "tipar". Eliminaţi din redactarea voastră cifrele care marchează paragrafele - eu am folosit numerotarea pentru a fi mai uşor de urmărit subpunctele cerute de ASE în realizarea acestui document.          Iată modelul:  ESEU  MOTIVAŢIONAL 1.  Mă numesc ......................  şi sunt absolvent(ă) a Liceului .... / Colegiului Naţional ......... din ........... Reputaţia Academiei de Studii Economice şi calitatea învăţământului de aici m-au determinat să-mi prezint intenţia de a deveni studenta/studentul acestei instituţii de învăţământ superior.  2.  Am aflat de oferta educationala a Academiei de Studii Economice de pe site-ul facultăţii,

Întrebări către Adina Popescu. Niște copii, un păianjen care se crede Spiderman și o lecție de păstrat

  Recentul subiect de antrenament pentru examenul de evaluare națională mi-a amintit cât de frumoase sunt textele Adinei Popescu. Pentru cine nu știe, textul 1 din subiect, cel literar, este un fragment din „Aventuri de pe Calea Moșilor” – adecvat vârstei și tematicii V-VIII. Ca să nu mai vorbim despre alte aspecte pe care le adună fragmentul ales: colegialitate, prietenie, dorința de a lucra în echipă, plus aspecte care țin de interculturalitate, dacă ne referim la „caracterele” diferite din text: o fetiță e realistă, alta organizată etc.  Faină alegere. În fine, să trec la subiect (la subiectul postării  J ). Cu clasa a VI-a la care predau am citit în semestrul I două texte de Adina Popescu: „Un păianjen care se crede Spiderman” și   „Aventurile lui Spiderman în grădină”. Cu gândul că elevii mei pun întrebări, i-am scris atunci Adinei Popescu pentru că nu știam nimic despre texte: dacă au continuare, dacă fac parte din vreun volum. Când le-am comunicat elevilor mei că îi pot scrie