duminică, 23 decembrie 2012

Primiți cu colindul?

Primiți cu colindul?
Primesc, zic. Și trei firicele de voce, ieșind dintre fularele răvășite, se împletesc subțirele, niciuna la fel cu cealaltă, preț de vreo trei strofe din "Domn, domn, să 'nălțăm". Două dintre voci se aud ferme, "Și-am venit să colindăm ...", iar posesoarele lor, două fătuci de vreo 7-8 ani, schimbă priviri când cea de-a treia are opinteli, semn că nu și-a repetat destul cântecul. Mă uit la fețele lor nevinovate, "Să vâneze căprioare ...",  și îmi închipui cât o vor apostrofa după, dar nu uit să-mi ascult colindul, "Domn, domn, să 'nălțăm, Domn, domn, să 'nălțăm". 
Reprezentația se termină cam brusc și trei perechi de ochi se ridică nerăbdătoare către mine. Deși am portmoneul în mână, întreb: Ce vreți să vă dau: nuci sau bani?
Bani! zice ferm cea cu opintelile. Ea îi strânge, adaugă tot ea în secunda doi, arătând către una dintre "soliste".
Observ ghiozdănelele roz, nu le-aș vedea umplute cu nuci. Trăistuțele pline cu mere și covrigi au rămas undeva, în copilăria mea.
Plătesc cu drag colinda și spun: La anu' și la mulți ani! Probabil că e o urare de oameni mari, fiindcă cele trei fetițe mă privesc grav și una zice festiv: La anu' și la mulți ani și țț... vouă! 
Solemnitatea din vocea ei face din cuvântul vouă pronume de politețe, iar eu mă bucur că în pragul casei mele a venit colinda, coșulețul cu rafie din cămară mi-a rămas plin cu nuci, afară e zăpadă, vacanța abia începe.
Sper să aveți toți sărbători frumoase, cu belșug și liniște.

Și apropo, primiți cu colindul?

16 comentarii:

 1. Primim cu mare drag!Multa sanatate si mult spor in toate!Sarbatori fericite cu liniste !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc, la fel!
   Mi-ar fi plăcut să știu cine-mi face asemenea urare frumoasă!

   Ștergere
 2. Primim!
  La noi vine în 24 seara, pare programat, nu-i bai, suntem gata.

  RăspundețiȘtergere
 3. Da, eu primesc, pe cei foarte mici. Am strans din timp bancnote de 1 leu, le-am pus la indemana. Fara nuci si mere, desi mi-aduc aminte ca eu ma bucuram cand, cu colindul, primeam bomboane de pom, portocale sau mere.

  RăspundețiȘtergere
 4. Primim si noi colindatori, mai ales daca sunt mititei si nu in numar foarte mare. Le dam bani si cate o portocala. Imi place sa le vad fetele luminate de bucurie.
  Inca o data, Craciun fericit si un an nou plin de realizari!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumim, asemenea!
   Și mie tot colindătorii micuți îmi plac. Mai sunt și grupuri de studenți la teologie care cântă divin. Sper să vină și anul acesta.

   Ștergere
  2. Voiam să povestesc în postarea de astăzi, poate chiar o voi face, nu sunt sigură..au venit multe rânduri de colindători, mult mai mulți decât anul trecut.
   Lui„ Moș Crăciun„ i-am dat bani, pentru că și-a făcut intrarea pe scară, suflând din trompetă, a fost în premieră!
   Ca atare, l-am „omenit„..
   Mai târziu, când eu găteam pomul, am auzit bătăi în ușă, am deschis rapid, fără să mă uit pe vizor- erau țigani.
   Vreo șapte. Cam târziu să am vreo reacție- așa că am început să le împart covrigi..„da niște bani, nu-mi dai, cocoană, că venim dă dăparte și n-avem cu ce plăti mașâna,mi s-a adresat cel mai mare , care își pusese, deja, un picior în ușă..
   -Nu, i-am răspuns eu, continuând să împart covrigi..
   Da, nuci, covrigi , mere și gutui-bucuria adevăratei copilării!
   Undeva, în tainice colțișoare de suflet!

   La mulți ani cu sănătate și toate împlinirile sperate!

   Ștergere
  3. Deci se mai colindă și pe covrigi. :)))

   Mulțumim pentru urări!

   Ștergere
 5. Primiiiiim! Nuci? "Atunci" aveam traista plina cu nuci, merele erau asa, ca ornamentul din varful bradului, o raritate...
  Acum cel mai ieftin e sa cumparam portocale, nucile nu mai sunt nuci din pom, sunt fabricate din metale rare, altminteri nu imi explic pretul!!!
  Asa cum nucile au fost inlocuite de bani, asa si spiritul sarbatorilor s-a transformat! Sau s-a adaptat, cine stie...
  Sarbatori fericite alaturi de cei dragi sa aveti!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Foarte adevărat că spiritul sărbătorilor s-a adaptat vremurilor, iar colindătorii economiei de piață, mai ales cei de la oraș.

   Mulțumim pentru urări!

   Ștergere
 6. Normal ca primesc :D Un Craciun fericit alaturi de cei dragi :D

  RăspundețiȘtergere
 7. Anul acesta parca au venit mai multi colindatori.Sigur ca ii intereseaza mai mult banii, dar se bucura si de dulciuri(desi am vazut in pungutele lor ca aveau mai mult mere si covrigi)
  Craciun fericit si multe daruri sub brad!

  RăspundețiȘtergere

Idei pentru Martie la școală