Postări

Se afișează postări din aprilie, 2022

Lupta cu praful

Imagine
Mă lupt cu praful (lupta veche si interminabilă daca stai in sud) din/ de pe/ de dupa mobila, cu gândul la vacanta mare când îmi voi pune in ordine cărțile. În tot anul (a se înțelege anul școlar) scotocesc prin bibliotecă și apoi pun la loc … cam unde apuc. Cu niște ani (multi) inapoi. Mobila grea a fost cărată în casa de o echipa de muncitori.  Șeful lor, pirpiriu între niște zdrahoni (dar șefia e șefie!), si-a exprimat uimirea când a văzut pachetele de cărți în așteptare (e adevărat că, scoase din rafturi, cărțile par si mai multe; cu cele rămase in cap e invers: chiar e mai mult decât orice poți cita doar citind de pe raft).  Cu un gest de superioritate (muncitorii strângeau, mutau, aranjau), șeful zice în așa fel încât sa îl audă echipa: dacă va rămâne cărți după ce le puneți si nu mai aveți ce face cu ele, să îmi dați mie sa le dau la nepoate ca nu prea are si ele. Lupta cu praful care va sa zica. Cărți la metru.

Caligrame ... în luna lui Marte

Imagine
O idee de activitate: realizarea unor caligrame, pornind de la texte poetice.  Am făcut caligrame cu elevii cu diverse ocazii ( de un 15 ianuarie, de exemplu  - las link) și vă asigur că ies lucruri foarte interesante.  De data aceasta, am ales Nichita Stănescu (pentru că au fost făcute la final de martie😊), la clasa a IX-a, unde experimentăm diverse tipuri de texte multimodale.   Vorbiserăm deja despre simbol, așa că am lăsat libertate totală de exprimare. S-au adunat: o amforă, multe inimi, un delfin, o notă muzicală, câțiva pisoi veseli, o poartă, valul pe care adolescenții stau în picioare, picături de ploaie, un copac, o aripă de înger, o clepsidră mâini, chipuri, luna.  Am expus totul într-o expoziție și vă invităm să priviți!   

La pas prin București. Trei texte, trei epoci

Imagine
Ce au în comun realismul lui Nicolae Filimon, registrul comic din schița lui Caragiale și proza delicată, dar plină de forță a Ioanei Nicolaie?          Ați ghicit, precis. Plimbările prin București, la distanță de câte un secol .        Așadar, o idee de lecție pentru clasa a IX-a.  De fapt, nu a fost o singură lecție. Am stat la Nicolae Filimon cam trei ore, alte trei ore la Caragiale, pentru tema  scene din viața de azi și de ieri .  Folosesc adesea în ora de română tipuri diverse de organizatori grafici - fac ora dinamică și atractivă, ca să nu mai vorbim de implicațiile cognitive (modul de a gândi, de a simți și de a înțelege noțiuni, cunoștințe, idei, informații și relațiile pe care acestea le implică).  Gândiți-vă la principala trăsătură a generațiilor actuale de elevi: sunt consumatoare de produse media, dependente de vizual și de auditiv. Prin urmare, nimic mai potrivit decât limbajul grafic, care are un foarte ma...