joi, 10 mai 2018

Povestirea, funcțiile limbajului și artele plastice

”Într-o seară din luna trecută eram adunați mai mulți prieteni, toți lungiți pe divanuri, după obiceiul oriental, și înarmați de ciubuce mari ...”   
(Vasile Alecsandri, Balta- Albă)


Într-o dimineață din luna trecută  - ”Balta-Albă” de Vasile Alecsandri, la clasa a IX-a B. Eram adunați cam toți - elevi, profesor, toți așezați în bănci, după obiceiul clasei, și înarmați cu cărți și caiete ...

... Descoperim povestirea în ramă, atmosfera, ceremonialul povestirii,  motivul călătorului străin, alteritatea, bucuria povestitului, privim prin ochii zugravului francez, călătorim odată cu el.   
Ne oprim mai insistent asupra unor fragmente și ”povestim” despre funcțiile limbajului, despre autoironie, despre descriere ș.a. Și ajungem la tema facultativă pentru acasă (sunt cele mai frumoase acestea, temele facultative!): reprezentarea prin desen a unor secvențe și corelarea cu o funcție a limbajului.

Și am primit: desen, schiță, acuarelă, caricatură - însoțite de fragmentele din povestire, potrivite cuminți lângă imagini, cu tot cu funcțiile limbajului.
Și ca să ne convingem că le vedem bine, bine de tot - iată-le și puse pe un panou, într-o ramă , cum altfel, să nu uităm că am plecat de la povestirea lui Alecsandri...
Și, important! Au făcut de data aceasta tema facultativă:
Briana Prejoianu
Angela Cojoc
Alexandra Maraloiu
Ina Vlad
Diana Ichim
Alexandra Caraman

2 comentarii: