LAV 2013 Bistrița - locuri, oameni, poveste (IV)

Partea I,  partea a II-apartea a III-a.

IV. Oraşul

De ce spuneam că am intrat pe alt tărâm sau ce m-a fascinat în Bistriţa:
- struţii cu potcoavă în cioc. Mândri foc, îţi apar de oriunde în cale prin centrul oraşului. Au pene de culori suprarealiste şi par desprinşi dintr-un basm, la fel ca merele uriaşe. Sunt simbolul oraşului, preluat de la  regii de Anjou, îmi spune la cina festivă chiar prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud. Struţul era considerată o pasăre atât de puternică şi de rezistentă, încât putea digera fier, de aici simbolistica struţului cu potcoavă în cioc.
Piaţa Centrală. Încărcată de istorie. Loc de promenadă. Clădirile şi pavajul păstrează farmecul medieval. Terase moderne cochete - un motiv în plus să zăboveşti. În capătul străzii, cum vii dinspre sinagogă, Catedrala. Maiestuoasă.
- Sinagoga din Bistriţa. E fabuloasă - un fost lăcaş de cult evreiesc devenit, după o recentă restaurare, sală de spectacole de muzică clasică şi de teatru. Scena e generoasă, acustica perfectă, iar lucrări de artă modernă sunt alese cu grijă pentru a se integra arhitecturii. Inspirată alegere a organizatorilor LAV 2013 de a se desfăşura aici festivitatea de deschidere a acestui concurs naţional şi festivitatea de premiere.
- Ada Milea. Pentru că tot vorbim despre sinagogă - la deschiderea concursului, un recital al actriţei originare din Bistriţa a fost surpriza de bun venit pentru participanţii (abia) sosiţi din toată ţara. În stilul caracteristic a cucerit audienţa.
merele uriaşe, din nou, şi cireşele de la Cireşoaia. Cireşe adevărate - laitmotivul şederii noastre aici şi răsfăţul verii, cu blândeţe aşezată la Bistriţa.

Asta am reuşit să văd la Bistriţa în cele câteva ore libere din cele trei zile de lucru.
Şi a mai fost ceva.

(va urma)

Un struţ cu potcoavă în cioc.




Totul despre LAV (regulament, comisie. participanți, subiecte, premii, fotografii, sponsori): aici.

Comentarii

  1. Chiar mă întrebam cum de s-au rătăcit pe colo struţii cu porcoave-n cioc.
    Ah, cireşele de la Cireşoaia......

    RăspundețiȘtergere
  2. Pune mai multe poze, te rog. Arata-ne ca merita sa mergem acolo.
    vbm

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vbm,
      eu sper să conving prin cuvinte!
      :)

      Ștergere
    2. Am fost saptamana trecut la Bistrita. Eram prin zona, asa ca am decis sa facem o oprire, avand curiozitatea starnita de posturile tale.
      Maaaare surpriza am avut: exista un birou de informare turistica in care afli numeroase lucruri despre oras, despre port, despre viata oamenilor si, desigur, despre ce se poate vizita in oras. Si chiar se pot vizita locuri: anul acesta s-a deschis spre vizitare singurul turn ramas in picioare din vechiul zid de aparare (mai mult, vizitarea turnului este gratuita, iar explicatiile le ofera, cu pasiune si bunavointa, un tanar pictor; la finalul vizitei poti semna CU PANA in cartea de oaspeti - mare incantare pentru copila mea!). In turnul bisericii se poate urca cu un lift ultramodern, iar perspectiva este minunata.
      Nu neg ca mai este de lucru, dar mi s-a umplut inima de incantare (as spune chiar si de mandrie) cand am vazut ca se poate face turism in "orasul imnului".
      vbm

      Ștergere
    3. Te-ai convins ca e un oras de poveste! N-am exagerat!

      Ștergere
  3. Struţii cu potcoavă în cioc?

    Emoționant și special simbol!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Întrebări către Adina Popescu. Niște copii, un păianjen care se crede Spiderman și o lecție de păstrat