marți, 25 decembrie 2012

Ultima scrisoare

Deși e scrisoarea către Moș Crăciun e deja o tradiție a orelor mele de dirigenție, am fost tentată să renunț anul acesta la ea. La final de decembrie, mi-am simțit elevii obosiți, după o perioadă cu multe și variate evaluări. M-au convins câteva priviri întrebătoare și fermitatea cu care au ajuns totuși la mine scrisorile. 
Am ales-o câștigătoare pe cea care transmite cel mai bine momentul: pentru XII A, ULTIMA oră de dirigenție din decembrie, ora cu scrisoarea: 

Dragă Moș Crăciun,
Îți scriu cu același drag ca de fiecare dată. Dacă răutatea oamenilor din jur m-a influențat să-mi pierd credința în tine, pe parcursul anilor de liceu am retrăit clipele minunate în care am așteptat cu nerăbdare un semn de la tine. 
Anul acesta aduce o schimbare majoră  în viața mea, se termină una dintre cele mai frumoase perioade din viața unui om - termin liceul. Va urma o nouă etapă în care responsabilitatea devine mai mare, dar mi-aș dori ca acest lucru să nu fie o scuză pentru a nu te mai aștepta cu nerăbdare și cu drag. 
În cei patru ani de liceu, mi-ai arătat că exiști cu adevărat și că nu uiți niciun copil (cel puțin la ora de dirigenție, când am devenit fiecare dintre noi un mesager al tău). 
Îți spun din suflet că îmi e teamă ... îmi e teamă că obiceiul de a-ți trimite în fiecare an o scrisoare se va pierde  pe parcursul vieții, fiindcă orele de dirigenție cu "tema" de a-i scrie lui moș Crăciun vor rămâne în urmă ... , la fel și anii de liceu ... 
Am trecut de etapa când imi doream jucării, hăinuțe și multe alte lucruri materiale, așa că anul aceta îmi doresc să trăiesc cel mai intens bucuria venirii tale, îmi doresc să nu fie ultimul an în care să îți mărturisesc gândurile mele ... 
Aș mai avea multe de spus, însă las gândurile astea pentru data viitoare, deși știu că data viitoare ora de dirigenție, colegii de liceu, emoția când doamna dirigintă citește scrisoarea "câștigătoare" vor fi doar amintiri ... 
                                                                                                                     Cu drag, Viorica




Cana personalizată primită de la elevii mei,
pictată de artista clasei, Luiza Hașegan


Edițiile anterioare ale concursului aici și aici

8 comentarii:

  1. CRACIUN FERICIT alaturi de cei dragi si un AN NOU plin de bucurii, sanatate si vise implinite! La Multi Ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc!
      Vă întorc urările, dorindu-vă un an cu cât mai multe ... evenimente!

      Ștergere
  2. Craciun fericit!
    Va invidiez...
    Niciodata nu am sa o uit pe Doamna invatatoare Olimpia, dirigintii mei au fost domni, ambii de Limba romana!
    Va invidiez, oare cum e sa fii inconjurat mereu de copii, sa rezonezi permanent cu privirile si visele tineresti?
    Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă mulțumesc pentru urări! La fel să fie și pentru dumneavoastră!

      Mă impresionează că vă evocați dascălii.
      Și da, aveți dreptate că rezonezi cu trăirile copiilor, adolescenți și tineri mai apoi, dar aceasta presupune și o responsabilitate pe care trebuie să ți-o asumi.

      Ștergere
  3. Esti norocoasa ca ai asa copii si sunt convinsa ca o sa-ti fie greu sa te desparti de ei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiecare generație are ceva distinct și fiecare absolvire e cu mari emoții. Seriei de acum îi datorez, cumva, că am deschis acum doi ani acest blog, după o "lecție altfel".

      Ștergere
  4. Minunată scrisoare, din care transpare dorinţa de a nu-şi pierde starea de copil odată cu trecerea vârstei...

    Ce elevi frumoşi ai! :)

    RăspundețiȘtergere