marți, 14 februarie 2012

Elevii mei basarabeni şi Poetul lor

     Nu am fost niciodată în Basarabia, dar am avut şansa ca Basarabia să vină către mine cu tot ce are ea mai bun şi mai frumos.
     Da, azi voi vorbi despre elevii mei basarabeni: Dulcineea, Bodo şi Victor, pentru că 14 februarie rămâne pentru sufletele lor ZIUA POETULUI NAŢIONAL al Basarabiei, Grigore Vieru
     În urmă cu trei ani, pe 20 ianuarie, când întreaga Moldovă  plângea moartea Poetului, cei trei tineri basarabeni îmi erau încă elevi (Dulcineea - clasa a X-a, iar Bodo şi Victor - clasa a XI-a. Lor li s-a adăugat atunci Elena, clasa a IX-a tot la noi, sora lui Bodo.). 
Trebuie să ştiţi ce fel de elevi au fost, ca să înţelegeţi ce am făcut împreună atunci şi de ce mi-am rupt din timp o zi şi o noapte (în perioada când îmi scriam teza de doctorat) să citesc şi să simt toată poezia lui Grigore Vieru. Nici nu  mi-a fost greu - în fiecare vers  am regăsit ceva din copiii aceştia, pe cât de sensibili, pe atât de puternici şi de serioşi în tot ceea ce au făcut. Tot timpul cât mi-au fost elevi am simţit la ei lacrimile de dor pentru acasă, cu tot ce înseamnă - mamă, ţară, grai, un acasă pierdut sau ciopârţit pentru unii dintre ei. 

     Aşa că, în timp ce Moldova declara zi de doliu naţional la moartea lui Grigore Vieru, patru elevi basarabeni, într-un liceu din Bucureşti, au arătat cu pioşenie audienţei - profesori şi elevi - sufletul lor sensibil şi îndurerat, fără ascunzişuri, aşa cum rar mai vezi.
    Primele versuri ale poetului, rostite cu voci adânci de elevii mei basarabeni, lângă flăcările tremurătoare ale unor lumânări albe, au pătruns aerul şi, într-un fel pe care nu-l pot descrie, ne-au făcut pe toţi cei prezenţi parte din tristeţea lor: ... Nu am, moarte, cu tine nimic,/ Eu nici măcar nu te urăsc...
     ... Nu am fotografii de la acel moment, doar o filmare nu prea reuşită, dar sunt sigură că pentru elevii mei basarabeni ora aceea rămâne o pagină aprinsă, vie, pe care o vor purta cu ei ...  
      Pe unde mai sunteţi, Dulci, Bodo, Victor ... 





7 comentarii:

  1. Citind, am retrait clipele acelei zile...pe cat de dureroasa, pe atata de frumoasa pentru ca ne-a unit intr-o stransa prietenie pe parcursul celor 3 ani de liceu( 3, 2, care si cum)A fost ziua in care ne-am deschis sufletele, i-am lasat pe toti sa "guste" din durerea, dorul, pierderea noastra. Si mi-e un dor, si imi lipsesc acele clipe...acei oameni:)...eu va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dulcineea, tu mi-ai amintit de acea activitate, prin statusul de pe FB. >:D<

      Ștergere
  2. Cum spunea și Dulcineea, citind postarea am retrăit amintiri ancorate adânc în sufletul nostru. A fost unul dintre puținele momente în care am plâns fericit, alături de oameni care simt și înțeleg dorul, arta, vorbind aceeași limbă, a iubirii. Mi-aduc aminte cât de mult v-ați implicat în organizarea evenimentului. Din acea zi l-ați adoptat pe Vieru și pe noi cei veniți din Basarabia pentru o viață mai bună. Vă mulțumim pentru că ne-ați oferit mai mult decât un curs teoretic (lecții de viață), mai mult decât o sală de clasă(un cămin), mai mult decât o notă (apreciere).

    RăspundețiȘtergere
  3. Am publicat anul trecut în februarie o culegere de versuri și aforisme din opera lui Vieru - ”Șoaptele ierbii”.
    Cu următoarea ocazie vă aduc cel puțin un exemplar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că ai în continuare preocupări culturale, Alexandru. >:D<

      Ștergere
  4. Cit mi-e dor si mie de casa.!Mi-ati "trezit" toate amintirile legate de patria mea....Ce-am simtit azi,acum,nu simt in fiecare zi.Va multumesc(Cristina)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că eşti Cristinica noastră. Mă bucur că ai citit! >:D<

      Ștergere