"Vara poveștilor" și o listă de recomandări de lectură pentru copii

Am participat astăzi la prima întâlnire (online) din seria de 4 organizate și moderate de domnul Petre Crăciun, președintele Filialei București Literatură pentru Copii și Tineret a USR, reunite sub denumirea „Vara Poveștilor”, un proiect pentru încurajarea lecturilor de vacanță. Mai multe detalii, în afișul pe care l-am preluat de pe pagina de facebook a domnului Petre Crăciun.   


Astăzi au citit pentru copii patru scriitori din Filiala București Literatură pentru Copii și Tineret a USR, în ordine: Florentina Chifu, Sergiu Afanasiu, Mariana Țăpuș și Petre Crăciun


Las aici câteva impresii din ce am putut asculta și vedea în condiții de drum, cum m-am aflat. 

Așadar, am ascultat cu interes lecturile autorilor (cărora li s-a adăugat promisiunea scriitoarei Laura Grundberg, pentru întâlnirea din septembrie) și am urmărit, pe cât posibil reacțiile copiilor (au fost în jur de 20 de copii, cu media de vârstă – dacă nu greșesc – 8-9 ani). 


A fost cu adevărat o oră a poveștilor: de la albinuțe, la fetițe care colorează lumi, o călătorie în lumi delicate, dar păstrătoare de valori: bunătate, hărnicie, prietenie (de luat cu noi și de ținut aproape oriunde, oricând). Câțiva copii dornici să prezinte lecturi de vacanță – intervenții autentice, convingătoare, cu argumente cum să alegi o carte bună. Foarte, foarte frumos! Două fetițe au ascultat cu capul pe pernă – adorabile. Pe una dintre „ferestre”, se zăresc copiii de la Grădinița „Abeceluș,  pe alta – trei-patru copii logați pe contul profesoarei lor de ... poveste, Gabriela Munteanu, care își prezintă cu modestie proiectul – unul dintre cele mai frumoase povești (adevărate, de data asta)  pe care le-am auzit (Gabriele Munteanu citește seară de seară, o poveste elevilor săi dintr-un sat, cum spune dumneaei, „de la capătul lumii”).  

 

Gazda întâlnirii, domnul Petre Crăciun, a avut inspirația să ceară celor prezenți recomandări de lectură, pe care, în mare parte, le-am notat (mai ușor a fost cu cele câteva scrise în chat). Constat, acum, când, scriu lista, că instinctiv s-au făcut, cu mici excepții, recomandări pentru grupa de vârstă a copiilor prezenți.

 

Iată ce recomandă, în odinea intervențiilor: 

  • Florentina Chifu: Petre Crăciun – „O sută de basme și povești. Odaia fericirii”
  • un copil: Francesca Simon – „Nic Năstrușnic” 
  • Laura Grünberg: Rudyard Kipling - „Cartea junglei”, Wilhelm Hauff - „Muc cel mic”, Antoine de Saint-Exupéry - „Micul prinț”, colecția „Cărțile mele (Ed. Atrhur)”; Michael Ende – „Momo”  
  • Sergiu Atanasiu: Petre Crăciun – Roboțeii. Povești moderne”;  Petru Cărare – „Umbrela” (+ un alt titlu, pe care nu l-am reținut)
  • Munteanu Gabriela: „Povești nemuritoare” 
  • Mariana Țăpuș: Petre Ispirescu - „Basmele  românilor”, autorii Jules Verne, H. Ch. Andersen
  • un alt copil: Alessandra Gemeș – „Mansarda secretă”;  Katherine Applegate –  „Copacul dorințelor”
  • și un alt copil: Contesa de Segur: „Povești cu zâne” 
  • Petre Crăciun: Marin Sorescu – „Unde fugim de-acasă?”
  • Camelia Săpoiu: Octav Pancu Iași – Mai e mult până diseară?"; Ana Alfianu – „Val și Cetatea sufletelor”; Astrid Lindgrenv – „Pippi Șosețica
  • Fervonia Spirescu: „Marea carte cu povesti de noapte bună, de un colectiv de scriitori; Ioana Nicolae – „Călătoria lui Medilo de Ioana Nicolae; Alex Moldovan – „Băiețelul care se putea mușcă de nas; Petre Crăciun – Povesti din tara copiilor fericiți”; Mircea Sântimbreanu – „Recreație mare

 

Și un sfat de la scriitoarea Laura Grünberg : citiți în fiecare zi măcar câte puțin - lectura să devină o rutină! 


Vă urez tuturor vacanță plăcută, însoțită de lectură!

 

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Întrebări către Adina Popescu. Niște copii, un păianjen care se crede Spiderman și o lecție de păstrat