Scriitoarea de 16 ani Cristina Chiperi vs spiritul spirist

... sau despre un eveniment din 17 noiembrie desfăşurat la Colegiul Naţional "Spiru Haret" Bucureşti.

La propunerea Editurii Litera, am găzduit la Sala Noica, joi, 17 noiembrie, prezentarea cărţii  "My dilemma is you", a cărei autoare, Cristina Chiperi, este o liceană din oraşul Padova, născută în Moldova. Conform prezentării făcute de editoarea Ruxandra Apetrei, tânăra scriitoare Cristina Chiperi a reuşit să devină una din cele mai citite scriitoare ale tinerilor italieni. Istoriile sale, publicate iniţial online, au devenit foarte populare şi au ajuns imediat în librăriile din Italia. În prezent, cărţile Cristinei Chiperi sunt traduse în zeci de ţări. În România, cartea a apărut la Editura Litera şi a fost lansată la târgul de carte Gaudeamus (16 - 20 noiembrie 2016).

Am acceptat cu bucurie să organizez întâlnirea dintre tânăra scriitoare Cristina Chiperi şi elevii mei, pentru că am intuit că va fi "lecţie" interesantă: o liceană cu preocupări scriitoriceşti, care vine în ţara de origine să-şi prezinte cartea, într-un turneu de promovare impecabil organizat de  editoarea Ruxandra Apetrei, incluzând târgul Gaudeamus şi câteva licee bucureştene. Intenţia acestui proiect, dincolo de promovarea cărţii, a fost să îi inspire pe liceeni să aibă încredere în ei şi să îşi urmeze propriile visuri.

Spiriştii au întrebat, au ascultat, au replicat. Cartea a ajuns la noi în şcoală înaintea scriitoarei, prin Editura Litera, aşa că am avut timp să răsfoim şi/sau să citim din "My dilemma is you".
Despre această experienţă, mai jos, vorbesc spiriştii.




Nu sunt un fan al acestui gen - nu mă prinde acest gen de acţiune şi modul cum este proiectată soarta personajelor. Este o carte clişeică, nu aduce nimic nou, însă apreciez preocuparea fetei de a scrie. Aş prefera ca tinerii să privească altfel procesul de a scrie şi să se ferească de previzibil şi de banal, asta dacă vor să iasă din mulţimea scriitorilor de cantitate (Daria, 16 ani)

Întâlnirea cu Christina a fost, într-o primă fază, destul de interesantă, deoarece ne-a ţinut un discurs în italiană (deşi la un moment dat devenise plictisitor, pentru că ascultam ceva ce nu înţelegeam), dar după ce a început să ne răspundă la întrebări mi-am dat seama că vorbeşte exact ca un copil de 16 ani, nu ca o autoare adevărată a unei trilogii. Cartea a fost clişeică, ceea ce era de aşteptat de la o simplă compunere de pe Wattpod.             (Salia, 16 ani)

Mi se pare o carte scrisă după nişte tipare des întâlnite, cu un subiect nu foarte atrăgător, fiind mai mult o carte comercială. M-a impresionat mai mult faptul că o tipă de aceeaşi vârstă cu mine se bucură de un asemenea succes, decât romanul propriu-zis.  (Antonia, 16 ani)

Mi-a plăcut foarte mult această carte, deşi am citit doar primul volum al trilogiei. Povestea lui Cris m-a ţinut în suspans, am aşteptat cu nerăbdare să aflu cum se continuă viitorul fetei. Finalul primei părţi este surprinzător şi, cu siguranţă, voi citi şi celelate două părţi ale trilogiei, cu aceeaşi curiozitate.    (Bianca M., 16 ani)

Sincer, nu citesc cărţi de acest gen, cum este "My dilemma is you". Consider că este o poveste de dragoste clişeică, fără originalitate. Poate că autoarea va deveni mult mai bună la ceea ce face dacă va continua să scrie, în timp ...        (Catinca, 15 ani)

Pentru o primă carte, nu e rău - acţiunile se leagă, iar majoritatea personajelor sunt constante în tipologie. Cartea însă urmează un clişeu: fata întâlneşte băiatul rău, nu se înţeleg la început, se clădeşte tensiune şi bam! ea nu mai rezistă şi sunt împreună. Reacţiile personajelor mi s-au părut forţate şi deloc naturale. Să nu mai zic de triunghiul amoros obligatoriu (din nou, total clişeic).    (Sarah, 16 ani)

Cartea mi se pare destul de clişeică şi previzibilă, dar chiar şi aşa, te ţine legat de ea până la sfârşit. Nu aş cumpăra-o, deoarece nu mi se pare o carte ce "trebuie" avută, dar este ok pentru un week-end plictisitor. Evenimentul a fost plictistor, deoarece nu am reuşit să simt o legătură cu autoarea. În primul rând, nu ne privea în ochi, ceea ce este un lucru negativ, dar nu regret că am petrecut o oră în acest fel... (Lena - 16 ani)

Sincer, cartea e cam prea comercială pentru gustul meu, comună şi clişeică, dar nu este atât de rea. Scrierea e decentă spre bunicică şi e bună de pierdut timpul cu ea, deşi fanteziile prezentate sunt imposibile în viaţa reală, deci doar vise dulci pentru adolescenţi ...  (Irina, 16 ani)

Mi s-a părut o carte superficială, un fel de fantezie a unei adolescente aiurite despre băiatul visurilor ei. Nicio  noutate, nimic interesant, iar modul în care e scrisă îmi aduce aminte de o compunere pentru şcoală: cu descrieri inutile, acţiune plictisitoare şi fără gust, rezultând o carte plictisitoare şi enervantă ...   (Isabelle, 16 ani)

Îi urez autoarei mult succes; pentru o poveste scrisă pe o reţea de pe internet este destul de surprinzător şi interesant că a fost publicată.    (Bianca G., 16 ani)

Cartea "My dilemma is you" mi s-a părut intersantă, dar prea comună. Visul american este prea des întâlnit, iar povestea dintre Cris şi Cameron a fost uşor de anticipat. Chiar dacă firul acţiunii mi-a transmis emoţii, cartea nu a ieşit din prototip.     (Delia, 15 ani)

În opinia mea, cartea "My dilemma is you" merită să fie citită, deoarece are o temă realistă bazată pe  adaptarea la un alt mediu şi pe integrarea într-un alt colectiv. De asemenea, apreciez această carte, fiindcă mă regăsesc într-o oarecare măsură în subiectul abordat în carte.  (Georgiana, 16 ani)

Numele cărţii mi-a stârnit curiozitatea, însă citind primele pagini mi-am dat seama că are un subiect comun, întâlnit în majoritatea cărţilor comerciale pentru adolescenţi.   (Anne, 16 ani)

Am citit toată cartea şi mi-a plăcut foarte mult, impresionându-mă povestea adolescentei Cris. De-abia aştept să citesc şi celelate volume. Într-adevăr subiectul se aseamănă cu alte poveşti, dar are o frumuseţe aparte.         (Diana, 16 ani)

Sincer, această carte mi s-a părut o "adunătură" de clişee: fata se mută din oraşul natal, la noua şcoală devine foarte populară, se îndrăgosteşte de un băiat cu care nu este fericită, fostul iubit o înşelase, în final descoperă că îl iubeşte de fapt pe un nesuferit care e căpitanul echipei de fotbal, a cărui iubită este blonda şefă a majoretelor. Nu am simţit că am învăţat ceva, nu m-a marcat îm niciun fel. Caracterele personajelor se schimbă pe parcirsul cărţii - pot spune că se pierd, de parcă nu sunt definite. Nu zic că schimbarea e rea, dar, spre exemplu, Matt, din băiatul drăguţ şi moral de la început, ajunge să fie un violent neloial, Cam nu mai arată puterea de la începutul cărţii, devenind un băiat banal peste nopate. Personajele îşi pierd pe parcurs identitatea, caracterul, fără o cauză, o întâmplare care să provoace acest lucru. Dar pentru o carte scrisă de o fată de 14 ani pot spune că este tolerabilă.   (Andreea, 16 ani)














 





Foto: Filip Marinescu, 16 ani













Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Întrebări către Adina Popescu. Niște copii, un păianjen care se crede Spiderman și o lecție de păstrat