marți, 19 ianuarie 2016

Ce am făcut pe 15 ianuarie

Cum am sărbătorit Ziua Poetului Naţional, vineri, 15 ianuarie, la Colegiul Naţional "Spiru Haret":

- celor trei clase de a IX-a (C, D, E) le-am propus să facem o expoziţie cu caligrame şi pictopoezie dedicate lui Eminescu. Ce am obţinut se vede parţial în fotografii, dar completăm aici: lucrări foaaarte diverse: de la caligrame cu versuri eminesciene sau cu versuri proprii la portrete ale Poetului, postere, pictopoezii sau pur şi simplu poezii. Cel mai important lucru pentru mine a fost că toată săptămâna elevii mei de 15 ani au citit Eminescu şi despre Eminescu.

Astfel, în holul central al liceului, "Dorinţă" a luat formă - la propriu (o formă cool, cum nu se poate mai aproape de adolescenţii de 15 ani), cuvinte din scrisorile eminesciene ieşind din călimară, luna şi stelele, lacul, nuferii ....
90 de adolescenţi mai aproape de Eminescu, exprimând asta în modul propriu.

Sara (IX E)


- clasa a V-a (unde sunt şi dirigintă!) a primit altă provocare: expoziţie de carte eminesciană. Adică toate cărţile de Eminescu de acasă, aduse de Ziua Poetului Naţional, expuse şi prezentate (că doar lecţia de început de gimnaziu a fost despre carte, ca obiect cultural).



Scotoceala prin biblioteca de acasă, prin rafturi, birouri şi dulapuri a scos la iveală minuni: o ediţie de poezii eminesciene din 1937 - devenit repede mândria clasei (a fost absolut adorabil felul în care Auraş a adus volumul protejat de acasă la şcoală într-un seif, sub formă de geamantat Barbie),  un volum din 1956 de literatură populară culeasă de Mihai Eminescu, o ediţie din 1976 cu poezia "Revedere" ilustrată superb (trebuie să vă imaginaţi solemnitatea unui istoric care poartă pe umerii lui adevăruri fundamentale ca să vă înţelegeţi cum a prezentat Andrei ediţia ilustrată).
... Şi alte multe exemplare mai vechi sau mai noi.



Ce am obţinut cu cei mici: prezentări "profesioniste" făcute colegilor şi profesorilor care au trecut la ora 12 prin holul central. O aplicaţie vie pentru a folosi cuvinte precum "ediţie rară", "editură", "copertă", "ilustraţie" şi altele multe. În plus, unii au simţit nevoia să fie creativi în modul cum şi-au prezentat "standul de carte": au apărut bileţele cu elemente din biografia Poetului, jocuri de unit puncte pentru a obţine portretul lui Eminescu de dăruit vizitatorilor. Am savurat (să iertaţi mândria!) că toţi au fost pregătiţi, cum le-am cerut, să "turuie" date şi amănunte din viaţa Poetului Naţional, ca bonus că te apropii de masa lor cu cărţi.

Mai jos, spre bucurie, alte imagini cu expoziţia de caligrame, dar şi cu diverse ediţii de carte eminesciană aduse de acasă cu mult entuziasm. 





           
                                                                                 Alina (IX D)
Sarah (IX E)

Sarah (IX E)
Salia (IX E)
Filip (IX C)
Ioan (IX E)


Daria (IX E)














Foto: Filip Marinescu (IX C)

5 comentarii:

  1. Deosebit! Se vad energia, bucuria, implicarea copiilor. ... Deosebit de plictisitoarele recitari de versuri pe fundaluri muzicale plangacioase cum se face de obicei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Inventivi copii!
    Deosebită dăscăliță!Mă înclin!

    RăspundețiȘtergere