Turneu de lectură în licee - Horia Gârbea

Astăzi, la liceul nostru, a avut loc întâlnirea cu Horia Gârbea, în cadrul proiectului USR Turneu de lectură prin licee. 
E greu să cuprinzi în câteva rânduri atâtea laturi ale personalităţii lui Horia Gârbea: dramaturg, poet, prozator, scenarist, critic literar, critic teatral, traducător, eseist, profesor de inginerie, jurnalist. Dincolo de toate acestea, bucuria mea cea mai mare a fost că astăzi elevii mei au avut în faţă un model adevărat. În contextul actual al falselor modele, care sufocă televiziunea, presa scrisă, bulevardele, oraşul şi viaţa noastră toată, prezenţa lui Horia Gârbea a fost o lecţie de politeţe, de bun simţ, de sinceritate şi de naturaleţe.
Poetul şi-a început recitalul cu poemul Trecutul - o sărbătoare (într-o interpretare care ar onora scena oricărui teatru). Au urmat alte poeme inedite, dar şi titluri deja publicate în ultimul volum de versuri (Pantera sus, pe clavecin, 2011), precum şi fragmente de proză. Întrebările formultate de elevi au fost extrem de diverse, lucru inevitabil având în vedere personaliatea complexă a invitatului: care sunt amintirile cele mai vii de la cenaclul UNIVERSITAS, dacă ar conduce un cenaclu, cum defineşte nouăzecismul, cu ce text şi-ar dori să intre într-un manual, ce înseamnă director de imagine al USR, ce trebuie să ştie un elev de liceu despre USR, care este premiul care i-a adus cea mai mare bucurie, care a fost profesorul preferat din liceu ş.a. A scrie literatură? Imaginaţi-vă că sunteţi singuri într-o pădure noaptea şi că, pentru a vă pieri teama, cântaţi. A scrie literatură e ca şi cum ţi-ai cânta singur noaptea într-o pădure ca să nu-ţi mai fie frică, vine mărturisirea artistului conştient că actul creaţiei înseamnă să-ţi asumi singurătatea şi cântecul şi lumea, fie ea o pădure noaptea, şi numai acestea toate înseamnă a scrie literatură.
După încheierea întâlnirii, elevii mi-au adresat clasica A ieşit bine, doamna profesoară? (referindu-se, desigur, la felul cum ei au arătat că s-au documentat).
Le pot răspunde. Un scriitor adevărat în cabinetul tău de română, umplând aerul, dăruind audienţei cu generozitate două ore pline, transmiţând, mărturisind, recitând, uimind, conversând, citind, povestind, evocând - îşi poate dori profesorul de română mai mult?
Nu a fost bine, a fost perfect. Şi pentru asta, domnule Gârbea, vă mulţumesc!
prof. Camelia Săpoiu


P.S. Turneu de lectură prin licee este al doilea proiect al Uniunii Scriitorilor din România în care sunt implicate licee din Bucureşti, primul, Ora de română, la care am participat anul trecut, având acelaşi scop, anume promovarea scriitorilor români contemporani în rândul liceenilor.

Comentarii

  1. Vă mulțumesc foarte mult pentru invitație și postare. Le mulțumesc și elevilor dvs. și colegilor dvs. prezenți. Vă rog să menționați și momentul teatral cu „Bolnavul încercuit” și numele celor doi tineri actori care mi-au făcut o mare bucurie. Am anunțat la Uniunea reușita acestei manifestări atît de bine organizată de dvs. Numai bine tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit postarea si am zambit placut impresionata si aducandu-mi aminte de intalnirea noastra trecuta de la USR !
    FILOTI ALEXANDRA

    RăspundețiȘtergere
  3. @Horia Gârbea
    Da, dacă tot nu l-am pomenit aici, voi face o postare anume pentru "Bolnavul încercuit".

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Camelia Săpoiu
    Neapărat să postați și numele actorilor.
    Aștept poze.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Horia Gârbea
    Pozele au ieşit foarte frumoase, abia le-am primit. Vă trimit îndată.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Ce am făcut pe 15 ianuarie