vineri, 10 iulie 2015

Model de eseu motivaţional pentru înscrierea la ASE

    Zilele acestea am fost întrebată de multe persoane cum se face un eseu motivaţional pentru înscrierea la Academia de Studii Economice. 
      Mai jos voi prezenta o  structură de eseu motivaţional, realizată conform normelor cerute de ASE (pe care le găsiţi aici). Atrag atenţia că e recomandabilă personalizarea acestui "tipar". Eliminaţi din redactarea voastră cifrele care marchează paragrafele - eu am folosit numerotarea pentru a fi mai uşor de urmărit subpunctele cerute de ASE în realizarea acestui document, mai ales că la punctul 3 ofer două variante.  
       Succes tuturor!
ESEU  MOTIVAŢIONAL

1.  Mă numesc ......................  şi sunt absolvent(ă) a Liceului .... / Colegiului Naţional ......... din Bucureşti. Reputaţia Academiei de Studii Economice şi calitatea învăţământului de aici m-au determinat să-mi prezint intenţia de a deveni studenta/studentul acestei instituţii de învăţământ superior. 
2.  Am aflat de oferta educationala a Academiei de Studii Economice de pe site-ul facultăţii, urmărind în mod frecvent informaţiile publicate. 
3. Consider că moştenesc gena de economist de la părinţii mei, care au dezvoltat o afacere în sectorul ......... Pentru mine economia, munca şi business-ul nu au fost niciodata o alegere, ci un mod de viaţă care mi-a fost insuflat de părinţii mei. Sunt sigură că ASE mă va ajuta în dobândirea cunoştinţelor necesare pentru dezvoltarea continuă a firmei familiei mele. Aleg să studiez la ASE nu doar din motivul că vreau să calc pe urmele părinţilor mei şi să le continui munca, ci şi pentru că sunt atrasă de domeniile de studiu specifice acestei universităţi. 
sau: 
Îmi doresc să studiez la ASE, pentru că sunt interesată de domeniile de studiu specifice acestei universităţi, în general, şi de cele ale Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale, în special. Am avut în jurul meu modele pentru ceea ce înseamnă o carieră în domeniul economic şi, mai mult, pentru ceea ce înseamnă cu adevărat competenţă profesională, dedicare şi pasiune în meseria aleasă, valori pe care sper să le dobândesc în timpul anilor de studiu la ASE.
4. Aşteptările mele sunt ca în cadrul procesului educaţional să dobândesc competenţele, abilităţile şi cunoştinţele care să îmi asigure succesul în domeniul economic către care voi accede. Intenţionez să aplic pentru o slujbă part-time, concomitent cu frecventarea cursurilor de zi, în aşa fel încât cunoştinţele teoretice să se completeze cu experienţa dobândită prin practică.
5. Pentru mine, studiul în domeniul economic nu înseamnă  numai cei trei ani de facultate în care să particip la programele oferite de ASE, ci şi continuarea acestora prin studii de masterat în cadrul acestei instituţii.  
6. Pe parcursul liceului am avut numeroase activităţi extraşcolare, de la sesiuni de comunicări ştiinţifice, la organizare de proiecte, participări la activităţi culturale şi acţiuni de voluntariat. Cele mai importante sunt: .................................. Doresc să exploatez din plin capacităţile mele alături de cei mai buni profesori din acest domeniu, în timpul studiilor universitare. 
7. Vreau ca ASE să fie o parte importantă din viaţa mea şi voi încerca să iau parte la cât mai multe activităţi. Îmi doresc să devin membru al ..........,  organizaţie studenţească ce reprezintă interesele comune tuturor studenţilor. Schimburile de experienţă, participarea la sesiuni de comunicări ştiinţifice, organizarea de activităţi studenţeşti sunt moduri prin care cred că voi demonstra abilităţile mele organizatorice, dar vor constiui şi un mod în care voi evolua. 
8. Consider că a fi economist se potriveşte personalităţii mele, întrucât mă recomandă puterea de muncă, spiritul organizatoric şi de observaţie, capacitatea de implicare, dorinţa de cunoaştere. 
 Pentru mine, Academia de Studii Economice este nu doar o instituţie de învăţământ superior, ci şi locul unde vreau să mă formez ca specialist şi, nu în ultimul rând, ca om.
10.07.2015
(semnătura)         

41 de comentarii:

 1. Chiar nu mă aşteptam să găsesc aşa de clar. Mulţumesc!

  RăspundețiȘtergere
 2. Ma puteti ajuta sa dezvolt putin paragraful 6?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Şi dacă aş vrea, nu aş putea. Sunteţi ... anonim!

   Ștergere
 3. Credeti ca se preteaza pentru candidatura la orice facultate? Ma refer aici, strict la structura, nu am de gand sa il fac copy-paste.
  Mentionez ca facultatea pentru care optez nu are o structura predefinita pentru eseul motivational?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. În linii mari, da.
   Desigur că veţi particulariza în funcţie de elementele particulare biografiei dumneavoastră.

   Ștergere
 4. Buna seara!

  Care este posibilitatea sa refuze eseul motivational daca va gasi pe cineva cu unul asemanator?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vă recomand să citiţi cu atenţie precizările de site-ul ASE-ului, referitor la admitere 2016. Probabil veţi găsi răspunsul acolo.
   Ceea ce aţi găsit aici trebuie luat drept o lecţie. Cu alte cuvinte, vă învăţ să compuneţi o scrisoare de intenţie după normele din 2015 ale ASE-ului.

   Ștergere
 5. Credeți că ași putea fi respins dacă modific puțin unele cuvinte???

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dacă modificaţi puţin unele cuvinte în genul în care aţi scris în comentariu "aşi" în loc de "aş", atunci să nu vă aşteptaţi la succes.

   Ștergere
 6. Ce data sa folosesc la final?Cea in care l-am redactat sau data la care depun dosarul?Va multumesc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vă recomand să puneţi data în care aţi redactat documentul.

   Ștergere
 7. Buna seara!

  trebuie pus si titlul "Eseu motivational" sau nu este necesar?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, vă trebuie şi titlu.
   De fapt, vă trebuie şi un nume!

   Ștergere
 8. Buna ziua.Trebuie scris de mana sau facut la calculator?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E recomandat să îl scrieţi la calculator.

   Ștergere
 9. Trebuie facut pe calculator sau scris de mana?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Recomand să îl scrieţi la calculator.
   Vă mai recomand să vă şi semnaţi ...

   Ștergere
 10. Trebuie facut pe calculator sau scris de mana

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Calculator Times New Roman 12

   Ștergere
 11. Sarut mana! Multumesc frumos , a fost un mare ajutor.

  RăspundețiȘtergere
 12. Datele personale unde se scriu ? in care parte a foii ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aveţi date personale? Aici văd că sunteţi "Anonim".

   Ștergere
 13. Am facut un eseu motivational si mi-a incaput pe 2 randuri, trebuie pusa data pe ambele pagini si semnatura?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Inseraţi numerotarea paginilor.
   ... Aveţi o semnătură? Sper că nu "Anonim".

   Ștergere
 14. doua pagini* Imi cer scuze de greseala

  RăspundețiȘtergere
 15. Bună seara! La paragraful 8.. la partea cu organizația.. Trebuie sa scriem pentru ce anume optam? Nu prea am inteles😆

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vă recomand să consultaţi normele cerute de ASE. Acolo se precizează ce anume trebuie să scrieţi.

   Ștergere
 16. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 17. Daca am optat pentru doua facultati din cadrul Ase trebuie sa scriu doua eseuri motivationale sau pot sa scriu unul singur si sa mentionez numele facultatilor pe care le-am ales ?Si as mai avea o intrebare, trebuie sa scriu si in cuvinte, Data si semnatura candidatului sau le completez direct ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 1. Dacă depuneţi două dosare, atunci vor fi două eseuri motivaţionale. Dacă înscrierea la cele două facultăţi din cadrul ASE necesită un singur dosar, scrieţi un singur eseu motivaţional menţionând cele două opţiuni. Toate acestea sunt norme impuse de ASE, deci trebuie să luaţi informaţia e la sursă.
   2. Scrieţi direct data şi semnătura, fără cuvintele "data" şi "semnătura".

   Ștergere
 18. buna ziua, ar trebui pus un anumit titlu sau putem sa lasam doar "eseu motivational"?

  RăspundețiȘtergere
 19. Foarte util acest model...Va multumim ! Printre altele eu am o nedumerire...eu prefer 4 optiuni din cadrul ASE. As vrea sa stiu daca am nevoie de mai multe dosare sau de mai multe eseuri motivationale...mie unu mi se pare putin tras de par sa pun intr-un singur eseu motivational 4 optiuni :)) asa ca as vrea daca se poate sa imi explicati dvs sau orice altcineva care stie, cum sta treaba de fapt ! Multumesc anticipat .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur că apreciaţi această "lecţie"!
   Aceeaşi nedumerire a fost exprimată mai sus, de către Diana Stanciu, aşa că vă rog să citiţi răspunsul scris acolo.

   Ștergere
 20. trebuie lasate spati intre paragrafe sau lipite?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Presupun că vă referiţi la spaţii (nu cunosc cuvântul "spati").
   Puteţi lăsa spaţii între paragrafe sau nu - e în regulă oricum.

   Ștergere
 21. Mi-ati putea spune,va rog , ce sanse exista ca sa nu fiu admisa in urma corectarii de catre Comisia de evaluare?

  RăspundețiȘtergere