miercuri, 13 aprilie 2011

A socializa sau a nu socializa

Înainte de facebook a fost hi5 şi hai să vă spun cum mi-am făcut eu hi5. Printr-un august, acum câţiva ani, aveam nevoie (urgent!) de exemple din argoul adolescenţilor şi rugămintea mea on-line către elevii mei (prin yahoo messenger) a rămas fără rezultat (era vacanţă şi deh! aşa, fără o notă, acolo…). Cum simpozionul de lingvistică nu aştepta, am găsit soluţia: hi5 şi muuuuuulţi prieteni, fără nicio selecţie. Aşa mi-am făcut comunicarea ştiinţifică despre argoul adolescenţilor, cu exemple din limba vie şi necenzurată din comentariile de pe hi5 – un animal în continuă creştere, adăpat din mult mai multe registre (strict argoul liceenilor e cuminte în raport cu altele).  
Pagina mea de pe hi5 a murit de la sine, că nu am hrănit-o suficient.
Acum e la modă să ai pagină pe facebook. 
Mi-ar trebui nişte argumente extrem de convingătoare să-mi fac cont pe facebook.


P.S. Acest articol mi-a fost inspirat de un cristian

8 comentarii:

  1. [Mi-ar trebui nişte argumente extrem de convingătoare să-mi fac cont pe facebook.]

    Jargonul.

    RăspundețiȘtergere
  2. P-ăsta deja îl ştiam. Nu m-ai convins.

    RăspundețiȘtergere
  3. pai e simplu:

    in vremuri stravechi era "cuget deci exist"
    mai ieri -> "blogaresc, deci exist"
    azi -> "sunt pe facebook, deci exist"

    eu inca nu am cont de facebook, consider ca e multa pierdere de timp.
    e drept ca si navigatul pe acest site e un fel de a comunica cu ceilalti... dar eu raman la iesitul cu prietenii din cand in cand. e altceva.
    prefer contactul fata-n-fata. e mult mai personal... ai timpul sa povestesti cu mai multe amanunte.

    pe facebook insa ai alte avatanje greu de egalat: vezi rapid pozele cuiva din vacanta... ca a inceput sa mearga ala micu'... ca a aranjat soacra-mea borcanele bine in dulap... si altele.

    deci da, e bun si facebookul la ceva -> viteza de comunicare.
    nu am cont, dar nu sunt impotriva lui.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Sorin Dănulescu
    Deci sunt la categoria "blogăresc, deci exist". Şi eu care mă credeam la "cuget, deci exist"...
    În fine, parcă-parcă partea cu pozele să fie un argument. Dar tot nu sunt convinsă.

    RăspundețiȘtergere
  5. Facebook ar fi trebuit sa fie ceva bun, o unealta menita sa te ajute sa comunici si sa socializezi mai usor. Eu am reusit sa gasesc prieteni vechi, fosti colegi, fosti parteneri din diverse proiecte prin Facebook. Fiindu-mi imposibil sa le gasesc adresele de email, Facebook s-a dovedit o unealta buna de gasit lume.
    Dar din pacate, si Facebook, ca si orice unealta de pe suport electronic, evolueaza in directia nepreconizata (poate chiar nedorita in unele cazuri) de catre autor. Cel mai bun exemplu este Internetul, care s-a vrut a fi o unealta de comunicare intre studenti, si in final a ajuns 60% pornografie.
    La fel si Facebook, in proportie covarsitoare, e plin de chestii inutile de genul:
    1. "sunt beat mort, uitati fratilor poza aici"
    2. "m-am scarpinat la ceafa cu mana stanga, de obicei o fac cu dreapta, mama ce destept sunt!"
    etc etc... post-uri la care bineinteles urmeaza commenturile:
    1. "wooooow..."
    2. "cool man, cool!"
    3. "si eu m-am scarpiant azi in nas cu mana stanga... senzatie! Esti un zeu ca mi-ai deschis mintea!"

    Ca sa nu mai vorbim de "uneltele" Facebook: farmville, mafia wars... bleaaaah!

    Eu pe aici vad numai printese manatees mirobolante (cunoscatorii stiu ce-s alea ;) ) cu unghiile vopsite cu dungi roz, albe si violet si cu perle false lipite, frezate bineinteles, care se duc prin cluburi si isi fac poze tzeasta langa tzeasta, neaparat cu privirea in sus, cu vedere la sutien si apoi le posteaza (indubitabil) pe facebook, atragand comentariile de rigoare "vai iubi, esti frumu", "sunteti sexi fetelo'!", "fata, arati bn fata!"

    Pana la urma, ca ingineri, avem motive de bucurie! Daca nu ar fi toata turma de giboni, care sa cumpere si blackberry (cu camera, bineinteles) si abonamente de 3G (ii anunt ca a aparut 4G LTE, sa dea repede o fuga sa isi ia), nu am avea de lucru. Internetul ar arata tot ca acum 30 de ani, cu linii de maxim 32k, foarte scumpe si in general inaccesibile. Si progresul are suportul lui uman, atat ca inteligenta cat si ca potential de piata.

    In incheiere, invit pe toata lumea sa urmareasca poate cea mai buna recenzie a Facebook-ului:

    http://www.southparkstudios.com/full-episodes/s14e04-you-have-0-friends

    Enjoy!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Acidduzzu
    Da! Cu ce spui în primul paragraf aproape că m-ai convins! Să poţi găsi colegi de liceu, prieteni din copilărie de care nu ştii nimic e chiar extraordinar. Mulţumesc pentru vizită.

    RăspundețiȘtergere
  7. M-am documentat de ieri pana azi despre Facebook, si dupa cum evolueaza lucrurile, bag mana in foc ca Facebook o sa treaca cat de curand prin "bula" lui, exact ca si piata imobiliara.
    Pentru cei ce nu stiu, Facebook a aparut in 2004, pentru ca in 2007, Microsoft sa cumpare 1.6% din Facebook pt 240 mil USD, facand astfel ca valoarea Facebook de atunci sa fie (virtual) 15 miliarde USD.
    Deasemenea conform cifrelor publicate, Facebook a avut venituri in crestere, generand incasari de 2 miliarde USD numai in 2010.

    Citeam de curand ca Facebook a facut un anunt de presa si anume ca si-a comandat de la anumiti producatori placi de baza speciale pt serverele proprii, placi care sa ofere consum de energie redus, bla bla, inscriptionate cu logo-ul "Facebook".
    Intrebarea este: de ce oare?

    Teme de gandire: nu cumva din dorinta de a promova o campanie de marketing puternica care sa genereze cresterea valoarii actiunilor si apoi de a lansa o vanzare de actiuni majora?

    Pentru cei ce nu stiu si Mark Zuckerberg e tot evreu, la fel ca si bancherii de la Freddie Mac and Fannie Mae. Ei bine acesti bancheri, au stiut ca bancile o sa pice si totusi au continuat campania de marketing convingandu-i pe altii sa cumpere active de la "creditele ninja" ( asa s-au numit astea date la toti rulotistii de prin state). Au stiut ca o sa pice si nu au facut altceva decat sa vanda la altii, parti din afacerea asta. Pana la urma asa se fac bani, nu inchizand portile ci vanzand o palarie rupta pe post de tichie cu margaritar.

    Prevad ca asa o sa fie si cu Facebook, lucru care va genera o alta cadere a multor firme ce vor detine actiuni la marea companie (aplauze va rog, incet, acum din ce in ce mai tare, sa auzim...) FACEBOOOOK! Si apoi o gramada de oameni o sa se planga din cauza crizei, o sa se piarda joburi, o sa moara companii, dar la unison toti vor fi de acord ca Base, Boc si Udrea sunt de vina.

    RăspundețiȘtergere
  8. Este o idee foarte buna sa va face facebook petru ca puteti afla toate nautatile printre tineri :)!

    RăspundețiȘtergere