luni, 2 aprilie 2012

Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii la Muzeul Naţional Cotroceni

Astăzi, 2 aprilie, ziua când se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret, a fost şi prima zi din săptămâna "Şcoala Altfel". 
Aceste două evenimente s-au legat pentru membrii Cercului de Istorie şi Literatură din liceul nostru (coordonat de prof. Elena Scarlat şi de subsemnata, prof. dr. Camelia Săpoiu), aşa încât şedinţa pe luna aprilie a cercului s-a desfăşurat la Muzeul Naţional Cotroceni
Sub genericul "Cărţile Reginelor României", gazda noastră, muzeograf dr. Ştefania Ciubotaru, a prezentat elevilor noştri, în cadrul unui workshop şi a unei microexpoziţii, câteva dintre cărţile scrise de cele două regine ale României, Regina Elisabeta şi Regina Maria:  "Cugetările unei regine" (1882), "Jehovah", (1887), "Vrajitoarea" (1897), "De prin veacuri" (1898), "Versuri alese",  "Pe Dunăre" (1904), "Poveşti şi legende româneşti", "Patru anotimpuri din viaţa unui om" (1912), "Poveşti", "De la inima mea la a lor" (1918), "Ţara mea", "Regine încoronate", "Visătorul de vise", "Povestea vieţii mele", "Însemnări zilnice" etc. 
În locul încărcat de istorie unde s-a desfăşurat întâlnirea de astăzi, a fost poate mai uşor de înţeles şi de simţit cât de importantă a fost preocuparea pentru scris a celor două regine ale României şi felul în care acestea s-au identificat cu valorile culturale şi spirituale româneşti. Foto: Luiza Haşegan2 comentarii:

  1. Lucrurile mici pe care le facem si le spunem au mare importanta in timp ce noi ne urmam calea. Un gest frumos poate sa ia povara umerilor obositi pe drum. O vorba buna poate indulci inima precum o ploaie de vara peste florile insetate. Cata bucurie tasneste deodata din lucrurile mici si simple, deci simplu, dar din suflet LA MULTI ANI! Va imbratiseaza cu drag si va duce dorul orelor de romana eleva de la F si "menestrelul"!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, Amina! Foarte frumos şi foarte adevărat ce spui. Şi eu te îmbrăţişez cu drag (şi tot cu drag îmi amintesc şi povestea menestrelului) şi îţi urez tot binele din lume!

      Ștergere