luni, 30 noiembrie 2015

Elevii mei. Întâmplări cu Mica, pe nume Andreea

Mica a fost eleva mea cu mulți ani în urmă.
Pe numele ei adevărat Andreea, Mica a venit din gimnaziu cu apelativul atât de previzibil, datorat staturii ei, un pic sub 1,50 m. Patru ani de liceu - şefa clasei. Îmbrăcată tot timpul frumos (cam înspre stilul boho chic) şi cu replicile "la ea", cum se spune,  extrem de veselă, inteligentă, echilibrată, responsabilă  şi foarte prietenoasă, nu aveai cum să nu o iubeşti pe Mica.
Nici simţul umorului nu-i lipsea. Odată am cerut să închidă cineva fereastra. Cum obişnuinţa colegilor săi era că totul se rezolvă de către şefa clasei,  Mica a replicat spontan, dar fără urmă de supărare sau de maliţiozitate: Aş închide fereastra, dacă aş ajunge la ea!    



Îmi mai amintesc (printre altele) o întâmplare legată de Mica. Dar mai întâi trebuie să vorbesc despre un obicei al meu legat de tezele elevilor, anume că atunci când găsesc o lucrare remarcabilă a unui elev, citesc întregii clase pasaje din ea, fără să dezvălui numele autorului sau nota. Ei ştiu doar că acele rânduri merită citite ca o recunoaştere a valorii, cu bucurie şi cu respect. La final spun cine este autorul. Clasa a IX-a, semestrul al doilea: citesc din teza Micăi. Şi în timp ce dau glas cuvintelor inspirate, dar şi muncite, în prima bancă Mica a noastră cea veselă şi vorbăreaţă devine tăcută, apoi gravă. Apoi plânge. Şi în lacrimile ei - toată bucuria că e deodată, dintre toţi, cea mai MARE.
A fost acel moment lecţia pe care Mica mi-a dat-o mie (sau mi-a reamintit-o), anume despre cum pot atinge, cum şi ce pot construi vorbele şi gesturile profesorului.

Astăzi Mica e o domnişoară sofisticată, cu o licenţă în kinetoterapie şi un master în nutriţie şi remodelare corporală.
De fapt, eu am ştiut dintotdeauna că Mica e OM MARE.

La mulţi ani, Mica!
La mulţi ani, Andreea! La mulţi ani, Andrei!

2 comentarii:

  1. Domana profesoara, nu va inchiputi cat de mult ati putut sa ma emotionati !!!! Am plans ! Ma bucura enorm faptul ca nu m-ati uitat,ba chiar m-ai facut cunoscuta prin intermediul blogului dvs ! Sincer, este o onoare si am simt tare mandra ca am fost eleva dvs. si ca am avut prilejul sa va intalnesc ! Este cel mai frumos cadou de Sfantul Andrei primit astazi: Nimic nu se compara cu gandul atat de frumos pe care dvs. mi l-ati transmis ! Va multumesc din suflet !
    Mica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu tot dragul, Mica! Şi eu îţi mulţumesc pentru acest comentariu şi pentru cuvintele frumoase! ... Cum spuneam şi în discuţia noastră privată: nu am inventat şi nu am exagerat. Eşti tu si atât. La multi ani, încă o dată!

      Ștergere