duminică, 26 mai 2013

10 reguli de încălcat în seara balului. Ghid pentru persoane cu etichetă

Din patru în patru ani, seara Balului de Absolvire devine pentru mine un eveniment foarte personal. Când clasa al cărei profesor-diriginte sunt se pregătește pentru bal, iau parte la pregătiri, cu tot ce presupune.
Am intenționat zilele să scriu câteva reguli de respectat în seara balului. Aș fi avut în vedere amănunte legate de ținută, cu tot ce presupune, de socializare, amănunte care țin de etichetă, în general. Mi-am dat seama însă că m-aș fi repetat. Pregătirile pentru bal (despre care vorbeam) au presupus și acest lucru.

Așa că nu-mi rămâne de făcut decât să notez ce "reguli" au încălcat elevii mei, adică XII A-ul:
1. Am vrut să participe toți elevii mei la Balul de Absolvire. Locul extrem de elegant unde s-a desfășurat a impus o anumită etichetă în ce privește ținuta. Făcând totalul (cheltuielilor), părea imposibil să poată participa toți. Am trecut peste bariere reguli oarecare și am găsit soluții. Împreună.
2. Elevii mei și-au dorit să avem fotograful nostru profesionist. Uzzy a adus unul (mulțumim tatălui lui Uzzy) și n-am mai ținut cont de nicio regulă: s-au făcut poze pentru tot balul.
3. Pregătirea pentru bal a durat ceva. Ca să fie mai distractiv, dar și pentru că acestea sunt momente când nu vrei să fii singur, ne-am cam grupat pentru pregătiri. La mine au venit Ana și Cătă, care stau în afara Bucureștiului. Nicio regulă. Fardurile lui Cătă, parfumul meu, cafeaua de dinainte de plecare.
4. Știu că, mai nou, regula este să vii la bal cu limuzina. Am încălcat această "regulă" (din motive lesne de înțeles), dar le-am oferit elevilor mei o "intrare" muuuult mai frumoasă.
5. Despre "apariția" noastră la bal. Când tot restul liceului se aduna, încet-încet, la Cercul Militar Național, noi, XII A-ul, ne-am strâns la statui, la Universitate. Cei mai mulți și-au încălcat nerăbdarea de a se opri direct la bal. Fotografie de grup lângă statuia lui Spiru C. Haret.
6. Abia acum despre intrarea la bal. Dacă v-ați plimbat vineri seara prin centru, ne-ați remarcat, cu siguranță.  În ținute impecabile, încolonați (vremea a ținut cu noi), fetele la brațul băieților, de la Universitate spre Cercul Militar Național. S-au desființat reguli de genul n-am avut prea multe de împărțit cu X, Y e prea tocilar pentru gustul meu etc.
7. Am încălcat regula că profesorii stau la o masă separat. Am stat cu elevii mei. (La fel și alți colegi.)
8. E o regulă a naturii că, dacă ți-e cald, dai jos o haină, dacă te dor picioarele, stai desculț. S-a încălcat și aceasta. Spre dimineață, după ore de dans, copiii mei arătau încă impecabil.
9. Le-am dedicat elevilor mei o Vine o zi, cu Holograf. Știu că e clasică, dar nu puteam alege alta. S-a încălcat aici orice regulă: și băieții plâng câteodată ...
10. Mi-a fost dedicată și mie o melodie de către elevii mei. (Pe lângă mesajul piesei, care era scopul în sine al dedicației, am sesizat atenția la preferințele mele muzicale.) Dar aici încalc regula și nu mai spun.


Cam așa ne-am purtat noi, cei cu eticheta XII A: Roxana, Michael, Pascal, Alex, Zeekee, Dumi, Tazz, Uzzy și Geo, Lorena, Marina, Stefano, Luca, Cătă, Vyo, Grigo, Ionuț, Larisa, Irina, Roby, Bobo, Lex, Găbiț, Ana, Blonda, Diana și Răzvan, Diriga.
Mulțumim, Zeekee, pentru organizarea balului.


3 comentarii:

 1. cel mai frumos bal :D , dar a trecut prea repede . Sa vedem daca se aplica regula lui Antoine Laurent Lavoisier nimic nu se pierde, totul se transforma maine la premiere

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Semnează-te, te rog! Nu am niciun anonim la XII A.

   P.S. Dacă era scris de mână ... , îți spuneam eu numele.

   Ștergere
 2. Felicitari si tot respectul meu pentru felul dumneavoastra de a va comporta cu elevii.

  RăspundețiȘtergere