Cum vă simțiți azi, ce îmi spui despre tine. Despre sănătatea mintală, cu dr. Alexandra Barbilian

Sunt diriginta lor și i-am văzut „pe viu” în clasa a IX-a, din septembrie 2019 până pe 11 martie 2020, apoi într-a X-a în prima lună de școală câte două săptămâni pentru fiecare jumătate de clasă. (Jumătățile mele, așa le-am spus, iar fotografiile „document”, din septembrie 2020, așa ne arată). Nu au avut timp să se „prindă” că fiecare oră a mea începe cu întrebarea „cine vrea să fie ascultat azi?”.

 
Exact așa întreb: cine vrea să fie răspundă azi la lecție. Sunt o profă în așteptarea acelui moment de glorie al elevului meu: curajul să ridice mâna, să se bucure că a avut curaj să ridice mâna, să spună banala și neimportanta lecție despre nuvelă sau despre poezia romantică, dar să se bucure că spune.

Întrebarea mea de început s-a adaptat mai repede decât mine la școala online. A trebuit să învețe să descuie ferestre și ecrane, să mă ajute să văd ceva din viețile lor. Cum vă simțiți azi, ce îmi spui despre tine, ce îmi povestiți, cum e viața ta, ce vi se mai întâmplă. De multe ori nu primesc răspuns, uneori îmi spun despre mici incidente, neimportante, așa par. Dar văd. Cineva zâmbește mai puțin decât o făcea (îl am elev de când avea 11 ani), altcineva îmi povestește mai puțin despre el (și acest cineva îmi e elev din clasa a cincea), un altul și-a construit o carapace, o fată cu tristeți, o alta cu alte tristeți, una cu tăceri, din nou carapacea, un băiat cu momente anxioase, cineva vrea să cucerească lumea (ce moment și-a ales!), ecran închis, ecran deschis ... Îmi lipsește gălăgia aia din pauze.
   

Săptămâna aceasta a venit la ora noastră de dirigenție un invitat: dr. Alexandra Barbilian, medic specialist în psihiatrie. Da, Barbilian vine de la numele matematicianului poet. Și Alexandra vine din ...  prima bancă de la fereastră, dintr-o clasă de mate-info cu care am făcut româna în cei patru ani de liceu, în urmă cu vreo 15 ani.

Nu ne-am ascuns emoțiile, nici nerăbdarea revederii. Am lăsat ferestrele deschise și am adus-o lângă copiii mei de a zecea pe adolescenta Alexandra Barbilian, cu perioada ei rock, cu ochii verzi creionați și cu lucrările de excepție pe care le făcea la română.
Iar ea s-a oferit să răspundă la lecție și ne-a prins pe toți într-o poveste frumoasă și extrem de serioasă.


Dr. Alexandra Barbilian a ținut, practic, pentru noi, un curs despre sănătatea mintală. (I-am scris într-o seară că am nevoie de ajutor, ca dirigintă de elevi care stau „în izolare” de aproape un an, să fac/să facem un pas mic ... etc. A acceptat fără ezitare și cu multă bucurie.). Ne-a convins de la prima frază: dacă oamenii s-ar îngriji de sănătatea lor mintală așa cum se îngrijesc de cea fizică, ar fi mult mai bine. Au urmat două ore cu explicații, exemplificări, întrebări și răspunsuri despre spectrul sănătății mintale, despre stigmatizare și mituri legate de sănătatea mintală, depresie, auto-vătămare și suicid, bulling școlar, anxietate, covid 19 – reacții firești și reacții care îngrijorează, strategii de coping. (Pentru întrebările prea personale am găsit soluția să le primesc eu în mesaj privat și să le dau glas.) Materialul pregătit a ajuns la copii, imediat după întâlnire, valoros nu doar prin informația explicată anume pentru ei, ci și prin pagina de site-uri și numere de telefon unde adolescenții pot găsi/ primi consiliere și consultații gratuite legate de anxietăți sau de alte lucruri referitoare la sănătatea mintală.  

Las mai jos feedback-ul elevilor pentru ce a însemnat întâlnirea lor cu doamna doctor Alexandra Barbilian.

Și nu o să închei fără să spun ce a însemnat și pentru mine această reîntâlnire cu  fosta mea elevă, Alexandra Barbilian, după mulți, foarte mulți ani: o (re)confirmare că am pus mereu întrebarea corectă. Iar răspunsul ei „la lecție”, de bună voie, cu mult entuziasm, fără ezitare, autentic și generos, profesionist, minunat adaptat pentru noi, mi-a amintit cel mai important lucru pe care trebuie să îl fac pentru elevii mei: să îi învăț să se bucure când spun.


Pe Alexandra Barbilian, medic specialist în psihiatrie o găsiți la Centrul Medical Victoria și la Spitalul Sf. Stelian de Toxicodependențe.








Feedback. Mesaje scrise imediat după oră

🙋 A fost foarte utila si foarte frumoasa prezentarea, foarte interactiva sa fiu sincer, mi-a placut energia pozitiva pe care a avut-o doamna doctor psihiatru si chiar m-a ajutat destul de mult, eu confruntandu-ma cu probleme de anxietate; chiar mi s-a parut util sa stiu mai multe lucruri despre aceasta.

🙋 Mi-a placut mult de doamna dr. Alexandra Barbilian si intalnirea cu dumneaei! Pe mine, personal, m-au ajutat informatiile si, in plus, am invatat lucruri noi referitoare la niste aspecte importante pentru mine. Ii multumesc ca ne-a impartasit din experienta dumneaei! De asemenea, ii multumesc doamnei diriginte, care este alaturi de noi si ne-a oferit ocazia de a ne intalni astazi cu doamna dr. ♡

🙋Mi-a placut mult prezentarea doamnei dr. si apreciez foarte mult ca v-ati gandit la sanatatea noastra mentala si ca ati adus pe cineva sa ne vorbeasca despre asta. Pe mine m-a afectat putin mai tare la unele subiecte abordate, dar ma bucur ca doamna dr. a vorbit despre subiectele acestea mai delicate si mai tulburatoare: depresie, suicid, pentru a ne deschide ochii la partile mai negative si infricosatoare ale vietii despre care e bine sa fim informati.

🙋 Este bine ca ni se ofera o linie de telefon, pentru cand poate o sa avem nevoie sa o folosim.

🙋 Am invatat din aceasta intalnire organizata de doamna diriginta, in primul rand, ca profesorii buni educa pentru o profesie, profesorii excelenti educa pentru viata. Pe langa acest lucru, relatia, care dupa ani de zile dintre profesor - elev a biruit in lupta cu timpul, m-a facut sa vad o alta parte a realitatii. Oamenii vor uita ce ai spus, vor uita ce ai facut, dar niciodata nu vor uita cum i-ai facut sa se simta. Surpriza de astazi a fost cu adevarat de ajutor. Si pentru acest fapt, nu pot decat sa le multumesc, atat doamnei dr. Barbilian, cat si doamnei diriginte. Va multumesc ca m-ati ajutat sa imi dau seama ca, de fapt, sanatatea este in cap, nu la farmacie!

🙋  În timpul acestei întâlniri, doamna doctor Alexandra Barbilian a reușit să ne informeze despre importanța sănătății mintale și cum să ne îngrijim de aceasta. Totodată, ne-a adus la cunoștință atât tulburările posibile, cât și cauzele și efectele acestora și , cel mai important, ne-a încurajat să căutăm ajutor și să le comunicăm în cazul în care simțim că suferim de acestea. Consider că întâlnirea a fost extrem de utilă și doresc să îi mulțumesc doamnei doctor pentru faptul că acum suntem mai conștienți de toate cele enumerate mai sus și astfel devenim mai înțelegători atât față de noi înșine, cât și față de cei din jur.

🙋 Pentru mine intalnirea a fost utila si placuta. Desi majoritatea lucrurilor care au fost prezentate mi se pareau intuitive, am aflat si aspecte noi legate de diferitele afectiuni psihologice prezentate. De asemena, intalnirea m-a ajutat sa imi dau seama ca gandirea mea fata de aceste lucruri este corecta si mi-a confirmat ca daca - Doamne fereste - as fi vreodata intr-o situatie similara, voi sti ce sa fac si voi avea pe cine sa contez in a ma ajuta.

🙋 Cu toate că pentru mine personal care am fost curioasă de ceva vreme și m-am interesat pe tema psihologie/psihiatriei, informațiile nu au fost noi, a fost foarte frumoasă întâlnirea. Mi-a plăcut în primul rând atenția acordată subiectul de doamna dirigintă și de doamna doctor Barbilian, rămânând cu sentimentul plăcut că există persoane cărora le pasă de noi ca și colectiv și generație. Unii însă poate nu știau detalii sau nu erau lămuriți, o oportunitate de genu fiind foarte bună. Mi se par foarte importante aceste cunoștințe, atât cu privire la propria persoană, cât și cu privire la cei din jur care poate au nevoie și noi îi putem ghida sau măcar informa la rândul nostru. Atmosfera a fost una foarte caldă și plină de înțelegere și curiozitate. Inițiativa acestei activități a fost liniștitoare pentru mine, luând în considerare faptul că mulți oameni nu își dau interesul, mai ales când vine vorba de adolescenți -cei care necesită o atenție din partea celorlați atât de mare. Este foarte tristă încă lipsa de comunicare, empatie și înțelegere între oameni și judecata adusă persoanelor care au nevoie de atenție specializată sau chiar o primesc, însă este marginalizat pentru asta. Normalizarea discuțiilor despre probleme mintale este una încă rar întâlnită, astfel că apreciez foarte mult această inițiativă din partea doamnei Săpoiu și doamnei doctor Barbilian. A fost o întâlnire foarte interesantă și plină de emoții frumoase, vă mulțumesc! :)

🙋Mi s-a părut o ora foarte utila si consider ca ar trebui sa se desfășoare si in alte licee. Am învățat ca trebuie sa le acordam mai multa atenție emoțiilor noastre si ca a cere ajutor atunci când ai nevoie nu este un act de slăbiciune, ci unul care dovedește tărie de caracter.

🙋Mi-a plăcut foarte mult întâlnirea cu doamna doctor, mai ales pentru că sunt pasionată de psihiatrie și aș dori ca să urmez această cale in carieră. Din păcate, sunt foarte puține resurse informaționale despre o cariera in psihiatrie, așa că mă bucur că doamna a clarificat anumite lucruri. Consider că temele abordate sunt foarte utile și inspiraționale.

🙋A fost frumos, informativ si interesant. M-au captivat multitudinea de informatii si "inside-ul" tulburărilor psihologice.

🙋 Mi s-a parut ca intalnirea cu doamna doctor a fost foarte utila, deoarece am inteles mai bine ce este o tulburare mentala. In plus, sfaturile pe care le-a dat doamna doctor mi se par foarte utile.

🙋  Eu sunt tipul de persoană care este în mare parte optimistă, chiar dacă am niște episoade mai grele urmate de diverse încercari pe care mă străduiesc să le înfrunt zi de zi. Personal, această întalnire mi-a deschis ochii asupra unei mare surse de probleme și tulburări care apar pe parcursul vieții. Am înțeles că este bine să avem grijă de sănătatea noastră mintala, dar și de cea fizică, amândouă fiind extrem de importante și având o strânsă legătură între ele. Desigur, știam că este importantă o minte sănătoasă, iar acum am aflat mai multe metode de a obține acest lucru și mă simt mai sigură pe mine. Cum am precizat și mai sus, întâlnirea mi s-a părut extrem de interesantă, iar doamna dr. Alexandra Barbilian a reușit să explice totul într-o manieră adecvată pentru ca noi să înțelegem cât mai clar.

🙋 Intalnirea mi s-a parut foarte informativa, plina de continut important pentru noi. Sigur am retinut informatii pe care le pot impartasi si altora. Mi-as dori sa repetam!

🙋 Mi s-a părut foarte utilă întalnirea și mai ales prezentarea doamnei doctor. Mi-a plăcut că am aflat mai multe despre anxietate și despre factorii ce pot influența apariția tulburărilor mintale.

🙋M-am bucurat foarte mult încă de când am auzit ca o sa se tina aceasta întâlnire pentru ca eu de câteva luni poate chiar un an m-am hotărât ca vreau sa urmez meseria de psihiatru și ma gândeam ca aceste doua ore o sa fie foarte folositoare pentru mine. Din fericire, chiar mi-au atins așteptările și chiar simt ca a explicat toate subiectele importante legate de psihiatrie care se puteau explica in timpul scurt pe care l-am avut cu doamna doctor. Sunt sigura ca toți am avut câte ceva de învățat din aceasta experiența și ca am reținut foarte multe informații utile pentru viitor.

🙋  Această întâlnire mi s-a părut interesantă și utilă. Mi-a confirmat unele lucruri despre care nu eram sigur în totalitate și am primit răspunsuri la câteva dintre întrebările pe care le aveam în minte. Mi-ar plăcea ca pe viitor să se mai realizeze asemenea întâlniri.

🙋Mie mi-a placut foarte mult intalnirea cu doamna doctor. M-a ajutat sa-mi "descifrez" mai bine emotiile si sentimentele si sa-mi dau seama mai usor de ce simt in legatura cu anumite lucruri din viata de zi cu zi si in relatiile cu membrii familiei, cu prietenul meu si cu prietenii/colegii de la scoala. A fost o experienta frumoasa si folositoare si sper ca vom mai avea pe viitor intalniri de genul.

🙋Mi-a placut foarte mult de Dr Doctor și de felul in care a fost deschisa cu noi . Am inteles și am fost foarte atenta la ce ne-a prezentat și am apreciat ca ne-a îndemnat sa ne trăim adolescenta cu toate nebuniile ei pentru ca este o perioada specială! Va multumesc !

 🙋 Aceasta intalnire mi s-a parut foarte utila,cel mai mult placandu-mi faptul ca s-a pus foarte mult accent pe starile prin care trecem noi ca si liceeni si s-au discutat cateva exemple reale despre problemele pe care le intampinam (cum ar fi cea legata de lipsa de somn sau de stres si anxietate)

🙋De actualitate și de ajutor in aceste timpuri delicate.

🙋Vreau sa îi mulțumesc doamnei doctor ca a adus în lumină probleme care nu sunt discutate suficient în ziua de azi și metode de combatere și prevenire ale acestora.

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Întrebări către Adina Popescu. Niște copii, un păianjen care se crede Spiderman și o lecție de păstrat