Prof de română - Editura Cartea de Pariuri Literare

O colegă s-a exprimat acum ceva timp despre Prof de română cam așa: ”Am crezut că e o culegere de texte, alese de mai mulți profi de română. O selecție de texte-suport pentru lucrul la clasă.”. Altcineva nota zilele trecute, pe Facebook, un reproș: ”Iar un auxiliar? Zăpăciți copiii!” ...

Să precizăm, așadar, câteva lucruri despre Prof de română:  această carte nu conține teste, texte sau ceva în genul unui auxiliar didactic, bun de folosit la clasă.

Prof de română  este o altfel de antologie de texte, o carte apărută  recent la Editura casa de pariuri literare, sub coordonarea lui un cristian (Cristian Cosma), inițiatorul proiectului, care, deși inițial a gândit o structură a cărții cu câteva secțiuni (cu titluri foarte incitante!), a încurajat totuși o libertate totală pe tema dată, problematica volumului putând fi rezumată în felul următor: profesorul de română și provocările meseriei sale.  

Cartea reunește scriituri semnate, alfabetic, de optsprezece profi de română: Ana Boariu, Dorica Boltașu Nicolae, Horia Corcheș, Adela Dinu, Ohara Donovetsky, Monica Halaszi, Florin Ioniță, Mariana Jitari, Ivona Munteanu, Adriana Postelnicu, Ana Pușcașu, Viorica Răduță, Camelia Săpoiu, Adrian Săvoiu, Georgiana Sârbu, Viorica Stăvaru, Dumitrița Stoica, Olga Ștefan.

Cred foarte tare în valoarea documentară a cărții. Relatările, memorialistice în genere, acoperă câteva decenii de învățământ de dinainte și de după Revoluție, ajungând până la povești recente. Confesiunile surprind experiențe de formare ale profesorului, aproape niciodată repetabile, interacțiuni cu oameni sau cu neoameni, întâmplări tragice, comice, fericite sau nefericite, niciodată spuse, polifonic, așa cum se întâmplă aici, în Prof de română. Un sistem bătrân și greoi, peticit, se recompune rând cu rând, cu fiecare pagină, reconstituind, în sens larg, nu doar imaginea învățământului din ultima jumătate de secol, ci și epoci.

Stilistic, Prof de română e o carte frumoasă. Iese în lume cu câteva atribute: autenticitate, intertextualitate în cele mai neașteptate forme, ceea ce o face fermecătoare. O carte polifonică, spuneam - voci diferite, puternice, artistice unele, profesorale altele (cum altfel?), voci de aproape și de departe.

Se aud bine cu toatele în cartea Prof de română.
Trebuie citită.  


Vineri seara (29 martie 2019) a fost lansarea cărții Prof de română, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Au fost prezenți la lanasarea cărții: Dorica Boltașu Nicolae, Florin Ioniță, Mariana Jitari, Viorica Răduță, Camelia Săpoiu, Adrian Săvoiu, Georgiana Sârbu și Dumitrița Stoica.
Puteți urmări live-ul lansării aici:
https://www.facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu/videos/381932545725000/UzpfSTEwMDAwMzM3MjA5MDI1MToxOTk3OTE0NDg2OTk3NjAy/?notif_id=1553892824946056&notif_t=feedback_reaction_generic 












Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Întrebări către Adina Popescu. Niște copii, un păianjen care se crede Spiderman și o lecție de păstrat