joi, 1 ianuarie 2015

Homo superstitiosus. Ghid pentru a intra cu dreptul în 2015

Am intrat în 2015! ... Sunteţi siguri că păşit cu dreptul?
Habar nu am din ce poveste străveche ar veni această superstiţie, să păşeşti cu dreptul, ştiu doar că expresia se aplică şi cu sensul propriu şi cu cel figurat: să păşeşti cu dreptul în viaţă, în afaceri, într-o clădire, când pleci la un drum, când intri într-o afacere, când te căsătoreşti, când intri la şcoală, când intri într-o cameră, când urci nişte scări, când pleci la pescuit etc. Condiţie obligatorie pentru a avea succes sau pentru a-ţi merge bine: să păşeşti cu dreptul! 

De departe însă cea mai răspândită/ cunoscută superstiţie este cea cu ghinionul adus de o pisică neagră care îţi taie calea. La bază ar sta aici un aspect al realităţii (ca în cazul oricărei superstiţii): străbunul nostru, plecat să vâneze, s-ar fi necăjit cumplit când prin preajmă ar fi apărut animale mici, pisici sau iepuri, ştiind că prezenţa lor nestingherită arată că lipsesc din zonă animalele fioroase, adevăratul vânat. De aici, ideea de ghinion. Vânatul şi vânătoarea s-au dus, nu şi ideea de ghinion când îţi taie calea o pisică. 

Deci trei paşi înapoi ... spre noaptea trecută: trecerea dintre ani! 
Ce să faci sau să nu faci ca să intri cu dreptul în 2015:
- să mănânci peşte imediat după miezul noţii ca să treci uşor prin anul ce va urma ca peştele prin apă (e drept că există şi zicala că te zbaţi ca peştele pe uscat, aşa că gătiţi peştele plachie, pentru orice eventualitate); 
- să-ţi intre în casă prima persoană în anul nou un bărbat brunet, că e semn de noroc, iar blonzii aduc ghinion (aho, aho, copii şi fraţi, blonzi, roşcaţi, afară staţi!);
- să porţi desuuri roşii, pentru noroc în dragoste (asta pare mai degrabă o strategie de marketing adesgo);
- să nu pui friptură de găină pe masă, că vei râcâi ca găina degeaba tot anul ( ştie cineva ce obiceiuri are curcanul sau soaţa lui, curca?).

Sunt şi mai multe, cred că nu le-aş termina nici până la anu' ... 
... şi LA MULŢI ANI! 
4 comentarii:

 1. Ce m-au amuzat primele două superstiții și interpretarea lor... :-)

  RăspundețiȘtergere
 2. La multi ani si aici!
  Eu stiu superstitia sa mananci struguri in noaptea de revelion, pentru noroc! Cate un bob pentru fiecare luna a anului!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La mulți ani!
   Din punctul meu de vedere, strugurii sunt buni oricând. Dar dacă-i ordin, cu plăcere! :)))

   Ștergere