miercuri, 27 februarie 2013

Mouse-ul fermecat. Chiar nu inventez

Am un mouse fermecat.
L-am primit luni, de peste mări și țări, și ieri m-am lăudat la școală de câte ori am avut ocazia.
Ai auzit de mouse care scanează? îmi întreb colegul de informatică, care mă privește un pic suspicios, un pic curios. Arată ca un mouse obișnuit, explic eu, doar că are pe talpă o fereastră prin care scanează suprafața pe care îl plimbi. Colega de informatică m-a interogat serios, așa că a trebuit să dau detalii (mai mult sau mai puțin) tehnice: că pe ecranul laptopului vezi imaginea scanată, din care apoi, ai opțiunea să decupezi ce sau cât vrei și, în plus, poți să salvezi documentul în ce program vrei, inclusiv în Word. 
Cu colegii de română discuția a fost mult mai nuanțată, că de! filologii și partea tehnică - mai răruț, dar dacă e vorba de ... vorbe, apoi ăștia suntem. Așa că aria limbă și comunicare, mai precis catedra de limba română a trecut de la încântarea colegei și a colegului meu - gen câte texte literare poți prelua pentru teste - la propunerea celui din urmă - e incredibil ce poate face! da' crezi că dacă-l plimb aici, într-o parte, văd ceva, că mă cam doare ficatul.
În fine, abia am așteptat ca la XII A (clasa mea la dirigenție), să povestesc despre minunea intrată în viața mea. Inițial am simțit cu fiecare privire mai directă sau mai pe sub sprâncene cum se clatină credibilitatea mea consolidată timp de patru ani. Când au înțeles că nu fabulez, au devenit atât de atenți la ce spun, cum n-au fost elevii mei nici când le-am citit notele de la simulare. Și în timp ce eu dădeam detalii, la cererea publicului, în a doua bancă Pascal (ghiciți de ce e poreclit așa) își dădea palme.


Nu pot să nu-mi amintesc că am scris sute de definiții, literă cu literă, semn cu semn, cu ani în urmă când îmi scriam teza de doctorat și când DEXonline nu se inventase. Iar recent, am scris o grămadă de pagini - fragmente din literatura română și universală pentru o carte didactică.
Mulțumesc, Roxana Opincuța fermecată, că ai făcut mouse-ul fermecat și că ni l-ai trimis.




14 comentarii:

  1. Pe langa faptul ca m-ati facut sa rad, prin niste detalii descrise cu umor, mose-ul asta chiar este fermecat...peste putin timp cu siguranta cineva se va gandi ca ar reprezenta o afacere buna si pentru Romania si vom manui cu totii un mouse minune, acasa. Pana atunci , d-voastra sunteti fericita posesoare :). Eu am auzit ca au aparut niste ochelari prin care te poti conecta la Internet si incepe o vedeoconferinta....tehnologia avanseaza...
    O seara frumoasa in continuare...sau acolo e noapte ;)
    Alina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Alina, aici e noapte ...
      Dar uite că ne mai "auzim" măcar așa! Te îmbrățișez!

      Ștergere
  2. Interesant pentru portiuni, fragmente mici (pentru citate e taman bun!!!ca tot adusesi vorba de filologi)! Sa/l stapanesti sanatoasa! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Ioana!
      Dar să știi că scanează orice suprafață! De exemplu o coală A4 sau A3. Trebuie doar să-l plimbi pe suprafața dorită, urmărind pe ecran să acoperi ce vrei.

      Ștergere
  3. Înțeleg că e un scanner portabil ceva mai sofisticat. Am văzut unul primitiv, ca un fel de făcăleț care era sucit pe suprafața documentului. Problema e că la scanarea unui doc. tipărit, cînd se face transliterarea, apar caractere dubioase sau se confundă de ex: C cu @, sau L cu £ etc. Pe spații mari e nesuferit. Mai bine pui secretara să copieze citatul, să ia și ea un ban cinstit. Mai complicat e cu formulele matematice (dar al dvs. o fi mai performant). Exista un produs informatic în care scrii formula de mînă (cu mouse-ul) și transpune în word.

    RăspundețiȘtergere
  4. Și la acest mouse-scanner, la salvarea în Word, fidelitatea nu este de 100%, dar se apropie foarte mult de perfecțiune. Rezultatul e oricum mult superior comparativ cu operațiile cunoscute, adică scanare+transformare în Word cu ajutorul unui program special. Și, desigur, este foarte rapid și ușor de manevrat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce mărțișor tehnic ai primit!
    Să-l folosești muuult și bine!

    RăspundețiȘtergere
  6. :)))))) e interesant cat de mult primeaza minunatia tehnologica in viata elevului, de i se acorda o astfel de atentie. O seara faina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hei, "mouse-ul fermecat" despre care vorbesc nu este un gadget conceput pentru uz școlar (nu că nu le-ar folosi și elevilor). De unde ai înțeles asta ????!! ... mai ales că am făcut referire chiar la niște situații destul de serioase ...

      Ștergere
    2. Eu ma refeream strict la atentia lor fata de obiectul magic. Cred ca am reusit intr-un final sa intelegem fiecare ce vrea :))) ... in fine. Primavara frumoasa!

      Ștergere
    3. Așa, da.
      Dar nici colegii n-au fost mai puțin interesați.

      Ștergere
  7. Chiar interesant, cam cat ar costa o asa minunatie de mouse ? O primavara frumoasa va doresc :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am idee de preț.

      Mulțumesc pentru urare. Și tu să ai o primăvară fericită!

      Ștergere