Un portret. Succes, 12G! În tot ce urmează!

Într-o pauză, acum câteva luni, la 12G, vorbind cu o elevă nu mai știu despre ce, ea mi-a replicat ușor complice: doar suntem prietene, nu? Cu multă blândețe și fără urmă de malițiozitate, i-am răspuns că nu suntem prietene - suntem o profesoară și o elevă care stau de vorbă în pauză și că prietene are precis o mulțime, e pur și simplu bine să aibă și o profesoară cu care să stea de vorbă. 

Sper că am reușit să fiu Profesoara potrivită pentru 12G, cu care să stea de vorbă

Este vorba despre clasa de științe sociale, intensiv engleză, Promoția 2023, Colegiul Național „Spiru Haret”.

Dincolo de lecții de predare, de teste, de eseuri etc., sper că am reușit – pentru cei 33 de la 12G - să „scot” ora de română din patul lui Procust pe care bacalaureatul ni l-a proptit în ușa clasei și să facem totul fără măsurătoare, dar cu bucurie, cu bucuria întâlnirii cu literatura, să trecem cu tot ceea ce ora de română ne oferă dincolo de coperta 4 a cărților, în viața reală.

Sala Noica va fi mult timp pentru mine de acum încolo locul întâlnirii cu o clasă extraordinară: prezentări de carte demne de o emisiune culturală, cărți (literatură, filozofie) pe bancă, la îndemână pentru citit, studii de caz și proiecte demne de un concurs de scenografie sau de regie, dar și de o sesiune științifică, voluntariate, excelentă echipă de redacție a revistei „Caietele SPIRUtuale”, autori de articole scrise matur și fermecător, momente de actorie (făcute din nimic: cum a fost cu cuvintele din fondul traco-dac, mai știți?), participări la olimpiade naționale, proiecte de final de an cu puneri în scenă fabuloase (musical, parodie, dramă, comedie) și altele, multe, multe, care au compus pentru voi anii de liceu cu emoții la română.        

 

Am stat de vorbă minunat patru ani și pentru asta vă mulțumesc! 

Profa de română

 

P.S. Mâine începe examenul de bacalaureat. Apoi începe viața. Dar eu știu că totul va fi bine! Țin pumnii! 

 

P.P.S. Un feedback păstrat în classroomul din clasa a X-a, care să vă amintească să nu uitați bucuria! 

„Voi începe prin a spune că ador entuziasmul cu care predați! Încă din clasa a IX-a am fost surprinsă de entuziasmul cu care ne întâmpinați, mai ales când româna era prima oră!  Îmi amintesc că, la una dintre întrebările pe care ni le-ați pus, răspunsul era „ironia” și o colegă a dat „soluția” câștigătoare, iar dumneavoastră ați fost extrem de încântată! Cu scuzele de rigoare (desenul a fost făcut în două minute pe tabla clasei și zâmbetul vă este acoperit de mască ...), vă atașez mai jos o schiță care cred că ilustrează perfect felul în care ne încurajați și ne dați încredere să răspundem mai des.”  (Alexandra Zaman, 21 decembrie 2020)



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Întrebări către Adina Popescu. Niște copii, un păianjen care se crede Spiderman și o lecție de păstrat