La pas prin București. Trei texte, trei epoci

Ce au în comun realismul lui Nicolae Filimon, registrul comic din schița lui Caragiale și proza delicată, dar plină de forță a Ioanei Nicolaie?         



Ați ghicit, precis. Plimbările prin București, la distanță de câte un secol.       
Așadar, o idee de lecție pentru clasa a IX-a. 
De fapt, nu a fost o singură lecție. Am stat la Nicolae Filimon cam trei ore, alte trei ore la Caragiale, pentru tema scene din viața de azi și de ieri

Folosesc adesea în ora de română tipuri diverse de organizatori grafici - fac ora dinamică și atractivă, ca să nu mai vorbim de implicațiile cognitive (modul de a gândi, de a simți și de a înțelege noțiuni, cunoștințe, idei, informații și relațiile pe care acestea le implică). Gândiți-vă la principala trăsătură a generațiilor actuale de elevi: sunt consumatoare de produse media, dependente de vizual și de auditiv. Prin urmare, nimic mai potrivit decât limbajul grafic, care are un foarte mare avantaj: pe măsură ce se construiește devine o modalitate de explorare a informației. 
Am propus o diagramă Venn, pentru a sintetiza (asemănări și deosebiri) "palierele" discutate în orele anterioare: toponime, context social-istoric, obiceiuri, mentalități, clase sociale etc. 
Și pentru un București recent, postdecembrist, am adus fragmente din Ioana Nicolae - "O pasăre pe sârmă". Deci facem o triplă diagramă Venn și "avem" cu noi în oră scriitori contemporani. 

Iată textele folosite:
  • Nicolae Filimon  - "Ciocoii vechi și noi", capitolul XV - "Scene din viața socială"
  • Ion Luca Caragiale - "Repausul dominical"  - text integral
  • Ioana Nicolaie - "O pasăre pe sârmă"  - capitolul 3 și capitolul 7 (fragmente)

Mai jos câteva diagrame, dar și o captură de ecran de pe Classroom cu formularea temei. 
Sper să vă inspire!














Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Întrebări către Adina Popescu. Niște copii, un păianjen care se crede Spiderman și o lecție de păstrat