marți, 11 iunie 2013

LAV 2013 Bistrița - locuri, oameni, poveste (I)

I. Plecarea

Dacă ați citit ”Harry Potter și piatra filozofală” de J. K. Rowlling vă amintiți de episodul călătoriei personajului principal către Școala de la Hogwarts, un loc magic, unde ”perfecții” își desăvârșesc educația, devenind maeștri în vrăjitorie.

Miercuri seara, săptămâna trecută, trenul IR 1647 a fost asaltat de călători ... potențiali ”perfecți”.  Puțin înainte de orele 22, peronul 6 din Gara de Nord a adunat elevi din capitală și din județele din sudul țării, (însoțiți de profesorii lor), care au urcat în singurul tren care pleacă din București către Bistrița.
Ce motivează o călătorie de 9 ore noaptea, spre celălalt capăt al țării - LAV 2013.
(Pentru cine nu cunoaște încă abrevierea, deja la modă în postările pe facebook, dar și în diverse articole, LAV este prescurtarea pentru Concursul Național ”Lectura ca abilitate de viață”, un concurs care se adresează iubitorilor de lectură și de limbă română.)

Am urcat în trenul de Bistrița, cu bucuria trăită și altădată de a face parte dintr-o comisie centrală, în cadrul unui concurs național. Trenul de noapte mi-a dat însă un sentiment straniu, aflându-mă înaintea a 9 ore de drum, fără să pot zări ceva pe geam, fără cușetă, ca măcar să pot dormi, prea dificil să citesc ceva țintuită în fotoliul destul de incomod, la o lumină obositoare ...

Călătoria (în sine) avea să fie totuși neasemuită. Credeți-mă.

(va urma)


 Totul despre LAV (regulament, comisie. participanți, subiecte, premii, fotografii, sponsori): aici.

4 comentarii:

  1. Să mă aştept la un adevărat mister de Orinet Express? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sedere placuta! Sunt curioasa ce povesti ne aduci din Bistrita. Ca eu n-am de gand sa mai calc pe-acolo prea curand.

    RăspundețiȘtergere