luni, 13 februarie 2012

Şi totuşi, ghioceii

Tramvaiul 41, la ora 8 dimineaţa, arată ca un depozit de şube, fulare, fesuri şi mănuşi, geci de fâş, bocanci şi cizme de cauciuc, căciuli şi paltoane de blană, într-o diversitate impusă de posibilităţile şi de gusturile  "purtătorilor". Printre ele, din loc în loc, la vedere, câte un nas îngheţat, o mână care iese trei secunde din mănuşă pentru a valida o călătorie, o batistă mototolită ...
Nimeni nu vorbeşte cu nimeni, o tuse seacă din când în când ... Tramvaiul se opinteşte şi mormanele de haine şi căciuli se mişcă greoi înainte şi înapoi. Nu sunt eu de vină! se ridică o voce ca un clopoţel dintr-un fular verde răsucit de vreo cinci ori în jurul unei fărâme de om de vreo patru anişori, care, dacă nu ar fi fost prins la timp de mâna fermă a mamei sale, s-ar fi rostogolit, aşa, ca un titirez de fâş. Nu sunt eu de vină! strigă  mai tare omuleţul şi, văzând că mama îl repune în echilibru fără să-i dea atenţie, adaugă: E din cauza outubujului ăsta! 
Tramvaiul opreşte brusc, iar mama îl apucă zdravăn pe micuţ de mână, pentru a nu rata coborârea. Cel mic se proţăpeşte însă pe scara tramvaiului, face, totuşi, o concesie şi coboară. Apoi îşi îndreaptă cu mândria unui mareşal căpşorul acoperit cu o căciulă albă şi, desfăcându-şi fularul verde ca pentru a-şi putea înălţa mai semeţ vocea, zice hotărât: De fapt, e din cauza tlamvaiului! Asta am vlut să zic!
La colţ văd la o florăreasă primii ghiocei de anul acesta. Cu căpşorul alb şi tulpina verde fraged, ca un firicel, ridicându-se cu măreţia unui mareşal printre fulgii de nea care nu se mai termină ...

4 comentarii:

  1. Foarte frumos cum vedeti amanuntele. De-ar veni primavara mai repede!

    RăspundețiȘtergere
  2. Parca am citit un pasaj cu descriere minutioasa dintr-un roman imaginandu-mi faptele si vreau sa spun ca mi-ar fi placut sa dureze mai mult :)
    Cine are ochi pentru detaliu...Frumos!

    Alina R

    RăspundețiȘtergere