Timpul prezent, „Observator cultural” și ora de română

Zilele trecute (mai precis miercuri): la clasa a IX-a G (științe sociale) - interviul. Audiție - un interviu foarte recent: Timpul prezent în literatură - 20 de ani de „Observator cultural”. Așadar, Carmen Mușat în dialog cu Adela Greceanu, la Radio România Cultural, despre ce reprezintă publicația săptămânală „Observator cultural” și despre cum a reușit să reziste într-un context nu tocmai favorabil jurnalismului cultural. 

După audiție, timpul nostru ”prezent” în oră pentru discuții despre aspecte ”tehnice” ale interviului, dar mai ales legate de conținut s-a dus numaidecât, iar eu am propus o temă facultativă („facultativă” este tema aceea pe care o face doar cine vrea!), pentru că s-ar mai fi vrut a fi spuse și părerile personale despre jurnalismul cultural actual. Trimise prin mesaj pe telefon, din metrou, de acasă, repet, doar de către cine vrea. 

Și au rămas conectați la tema asta („conectați” la telefon/tehnologie oricum suntem toți) cam tot restul zilei, voi reda mai jos o parte din ce am primit. Țin pentru mine (sau nu?) partea cu sper că este bine ce am scris/ bună seara, am vrut neapărat să îmi scriu opinia/  îmi cer scuze că vă deranjez, însă voiam să vă vorbesc despre importanța revistelor culturale în ziua de azi/ bună seara, sper că este în regulă ce am scris.

Da, este în regulă ce ai scris. Este în regulă să ai păreri și să le și exprimi. Așa cum știi tu. 

Și să nu uit, standul Observator cultural la Colegiul Național „Spiru Haret” din București va fi aproape de noi (mai precis la parter, în fața sălii 3) până la finalul lui aprilie.
La mulți ani, Observator cultural!






Bianca Ivașcu: După ascultarea, în această dimineată, la ora de română, a interviului cu doamna Carmen Mușat realizat de reporterița Adela Greceanu la Radio Romania Cultural, nenumărate gânduri mi-au străbătut mintea, gânduri referitoare în mod evident la subiectul dezbătut în cadrul interviului. Interviul a fost realizat cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la inființarea revistei culturale: „Observator cultural”. Care este cu adevărat importanța revistelor culturale în lumea modernă, în societatea conectată permanent la mediul online? În zilele noastre, mediul online ne înconjoară, ne cuprinde, ne manipulează ca pe niște marionete, roboți fără discernământ, închizându-ne în interiorul unei lumii virtuale, izolându-ne de realitate, iar din punctul meu de vedere aceste reviste culturale reprezintă o portiță de scăpare din aceasta lume creată; ca o gură de aer proaspăt care îți satisface cu adevarat sufletul și mintea prin informații de actualitate din mediul cultural al societății [...]

Delia Cojocariu: Conceptul de revistă culturală constituie în zilele noastre un subiect care trebuie tratat cu multă seriozitate și interes de către tinerii din generația noastră.
În opinia mea, revista culturală are o importanță deosebită în zilele noastre, oferind adolescenților și tinerilor oportunitatea de a evolua și de a-și lărgi orizontul cultural. În interviul luat lui Carmen Mușat, aceasta menționează faptul că în anul 2002 a apărut varianta online a revistei "Observator cultural". Astfel, tinerii au posibilitatea de a citi informații prețioase în mediul online dintr-o sursă de o valoare și o calitate deosebită, nefiind nevoiți să-și achiziționeze varianta de revistă în format fizic. De asemenea, revistele culturale au o deosebită importanță și au potențialul de a influența în bine cititorul, indiferent de vârsta acestuia. Chiar dacă tinerii au cel mai mult de beneficiat de pe urma informațiilor, totuși, o revistă culturală poate inspira pe oricine, oferind cititorului posibilitatea de a fi la curent cu tot ceea ce se întâmplă și de a evolua prin prisma cunoștințelor dobândite.
O revistă culturală reprezintă un obiect de valoare al culturii unui popor, ea atingând o multitudine de subiecte, nu doar ceea ce ține exclusiv de arte, așa cum menționează Carmen Mușat în interviul "20 de ani de jurnalism a revistei Observator Cultural". Ea este de părere că o astfel de revistă trebuie să atingă și subiecte care nu țin direct de arte, de pildă politica, deoarece politica influențează viața culturală în multe moduri. 
  
Laura Alexia Lazăr: Nicolae Iorga susținea faptul că un popor fără cultură este o ,,gloată”. Cultura ne ajută să deschidem mai bine ochii și să percepem diferite subiecte din mai multe perspective, fructificându-ne astfel capacitatea de gândire. Fără aceasta am stagna, nu am mai evoula. O lume fără cultura este o lume monotonă, fără culoare. De aceea, sustin importanța revistelor și a emisiunilor culturale. Una dintre cele mai importante reviste este ,,Observatorul cultural”. [...] Este o revistă care și-a susținut prestigiul timp de 20 de ani, iar odată cu aceasta apare o redefinire a termenului de ,,cultură”. Prin subiectele actuale caută să informeze cititorii [...].

Aurelia Popescu: Eu cred că în zilele noastre, când tot ceea ce are succes la public are legătura cu divertismentul, este necesară și existența unor reviste culturale. Din cauza "poluării" publicului cititor cu reviste care nu aduc cunoștințe noi valoroase, mulți oameni au renunțat la a căuta revistele valoroase, care aduc conținut valoros. Unii oameni nici măcar nu știu de existența unora din acest motiv. Astfel, prin prezenta revistelor culturale, publicul care nu este interesat de tabloide va putea gasi ceva interesant de citit și își va lărgi orizonturile culturale. Și de aceea sunt de părere că revistele culturale au o importană majoră în ziua de azi.

Victor-Gabriel Dragnea: Când întâlnesc denumirea de "revistă culturală", primul meu gând mă duce la o multitudine de texte: poezie sau proză, teatru sau film, concerte sau expoziții de artă. Iată rețeta simplă a unei publicații de acest gen.
Ca orice demers jurnalistic, revistele culturale conțin informații integrate în articole, interviuri, dezbateri literare, recenzii ale unor volume, de calitatea acestora depinzând intensitatea întâlnirii cu cititorul. [...]. Am apreciat când poștașul i-a lăsat la poartă bunicului meu, membru al Uniunii Scriitorilor din Brașov, "România literară", veche revistă culturală.  Deși am fost încântat să o deschid, să parcurg anumite secțiuni, am aflat cu dezamăgire de la bunicul că, din păcate, atenția este îndreptată mai mult spre personalitățile publice decât spre ideile pe care le-au pus în circulație și că e greu să te remarci și să apari în această revistă. Oare revistelor noastre culturale le lipsește noutatea? Oare lumea a încremenit  asupra unor valori precum Pleșu, Patapievici și Liiceanu? Când vrei să zici "cultură" nu te poți raporta la cei trei și atât, cultura înseamnă și muzică și cinematografie [...]
Prin urmare, părerea mea este că generația noastră, de tranziție, are presa culturală pe care o merită.

Denisa Mardale: Din punctul meu de vedere, revistele culturale au o importanță majoră, deoarece, prin intermediul acestora, oamenii pot afla informatii noi referitoare la domenii precum arta (literatura, muzica, dans, arte plastice, vizuale) Uneori și politica. Astfel, prin intermediul revistelor culturale, redactorii au ca scop educarea publicului (dezvoltându-le capacitatea de înțelegere a unor subiecte mai rar abordate în viața de zi cu zi). De asemena, asa cum am observat în interviul pe care l-am ascultat azi la ora de limba romana, revistele culturale, precum „Observator cultural”, au o vechime mare și, astfel, s-au surprins în decursul anilor mai multe subiecte. Aceste subiecte pot prezenta aspecte frumoase, dar și mai puțin frumoase ale realității. Eu cred ca prin intermediul revistelor culturale, societatea actuală este pusă la curent cu tot ceea ce s-a întâmplat în lume în decursul a mai multor ani. Societatea actuală poate învăța din greșelile trecutului, poate să încerce să îmbunătățească unele aspecte prezentate în revistele culturale. 


Dima Ilinca: În opinia mea, revistele culturale, precum „Observator cultural” și „Dilema veche” au o importanță mare în dezvoltarea unei gândiri profunde și a unei perspective mult mai ample asupra lumii. Din păcate, cel putin în rândul adolescenților, aceste reviste nu sunt foarte cunoscute și nu prezintă un nivel de interes ridicat. Mă bucur că eu personal am aflat atât de existența lor și de importanța lor prin filmul și interviul despre „Observator cultural”, prezentate la clasă, deoarece, la vârsta aceasta ne formăm gândirea și ce fel de oameni vom fi, iar acest tip de reviste ne oferă ceva de calitate, ceva ce merită citit, apoi reflectat asupra unor lucruri. Nu numai că învățăm lucruri noi și prindem o idee despre ce se întâmplă de fapt și cum se mișcă lumea în care trăim, dar ne obișnuim să vorbim din ce în ce mai elevat, să vedem dincolo de "scandalurile" de zi cu zi.
Cred că 10 minute - măcar - alocate revistelor culturale într-o zi fac mai departe diferența dintre o persoana inteligentă, cultă și o persoana limitată. 

Andreea Sicoe: În opinia mea, o revista culturală (precum sunt “Observator cultural” și “Dilema veche”) are o importanță deosebită în societatea secolului XXI, datorită mai multor aspecte. Unul dintre ele este că din ce în ce mai mulți tineri devin tot mai putin interesați de cultură. Mass-media promovează rareori un conținut care să aducă o schimbare în bine, oricât de mică ar fi aceasta, deoarece cantitatea este considerată a fi mai importantă decât calitatea. Astfel, printre zeci de reviste care nu fac nimic decât să mențină cititorul în neștiință sau chiar să îl facă mai putin educat decât este deja, revista culturală este o cale de scăpare dintr-o lume a nepăsării, care merge pe principiul “treacă azi sa vină mâine”. Pentru a avea un viitor strălucit, este nevoie de un factor care să educe mentalitatea societății prin exemple clare ale unor fapte sau personalități, oameni care s-au făcut remarcati datorită modului lor de a-și calcula fiecare pas făcut.

Alexandra Zaman: În legătură cu importanța revistelor de cultură, eu cred că acestea sunt o oportunitate extraordinară pentru oamenii de cultură tineri, la început de drum, de a-și promova munca și de a primi o opinie realistă din partea unor specialiști, așa cum am aflat din interviu că la înființarea revistei au studenți să lucreze ca redactori. La rândul nostru, ca cititori, suntem informați despre evenimentele culturale la care merită din plin să participi și putem citi interviuri cu oameni deosebiți, care se străduiesc să schimbe concepții și să educe generațiile ce vin din urmă. Fie că sunt tinere talente promițătoare sau oameni mai în vârstă, cu experiență, ei ne oferă pe această cale o parte din ei, din modul lor de a gândi și din viziunea lor asupra lumii și a viitorului Noi avem de câștigat la rândul nostru, căci ne lărgim orizontul cultural. 

Inga Eperjessy: După părerea mea, revistele culturale au o mare importanță. Având ca scop principal sintetizarea informatiilor legate de o anumită temă, revistele culturale sunt benefice pentru orice om care își doreste să știe cât mai multe despre artă, istorie, teatru etc, care vrea să-și lărgească orizontul. Deși tinerii din zilele de astăzi nu sunt obișnuiți să citească acest tip de materiale, parcurgerea acestor reviste i-ar dezvolta pe plan cultural, “deschizându-le ochii” în legatură cu anumite subiecte, având un puternic impact asupra viziunii lor despre lume.

Alexia Tomeci: Revistele culturale, în opinia mea, cultivă simțul estetic al cititorilor, oferind acestora clipe de meditație, provocându-i la dezbateri cu ceilalți. Acestea mai au rolul de a promova scriitorii tineri care, uneori în opoziție cu cei din generațiile anterioare, vor duce la apariția unor noi curente literare, a unor noi tendințe și valori rezultând un factor decisiv în dezvoltarea culturii. [...]

Oana Blănaru: [...] O revistă culturală are rolul de a păstra concepțiile unor scriitori și de a le trimite mai departe generațiilor viitoare. În plus, promovează noi scriitori și dezvoltă simțul estetic al cititorilor, făcând cunoscută literatura română în afara granițelor. Astăzi, revistele culturale sunt marginalizate și privite superficial, deoarece prioritățile omului modern s-au schimbat într-o societate care pune accent pe tot ce este comercial. În ciuda acestor aspecte, ele supraviețuiesc și reușesc să atragă atenția cititorilor profund pasionați de cultură, care se diferențiază de restul cititorilor de presă.

Maria Marinescu: Revistele culturale, precum „Dilema veche” și „Observator cultural” sunt publicații care au ca scop principal informarea cititorilor și atragerea acestora în sfera cunoașterii și a dezvoltării intelectuale. Eu consider că importanța revistelor culturale în ziua de azi este la fel de mare pe cât era și acum 20 de ani, atunci când a apărut primul număr al revistei “Observator cultural”. Principalul țel al acestora a fost, este și va fi acela de a le lărgi oamenilor orizontul de cunoaștere prin materiale legate de literatura română, de artă [...].  Revistele culturale este de a le cultiva cititorilor simțul estetic și de a depăși granițele țării, făcând cunoscută cultura, așa cum afirmă în interviu redacorul-șef, Carmen Mușat. Aflăm că “Observator Cultural” este o revistă susținută din fonduri private, lucru ce îi împinge pe angajați să scrie articole cât mai prețioase, cu un conținut care merită să ajungă fie citit. Eu cred că în ciuda faptului că prioritățile omului modern s-au schimbat radical față de acum 20 de ani, revistele culturale private supraviețuiesc și se impun prin seriozitatea și valoarea articolelor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Întrebări către Adina Popescu. Niște copii, un păianjen care se crede Spiderman și o lecție de păstrat