Manual de Limba și Literatura Română, clasa a V-a, Editura Sigma, 2017

Manualul de Limba și Literatura Română pentru clasa a V-a apărut la Editura Sigma, 2017 a fost aprobat în prima sesiune de evaluare a noilor manuale și poate fi răsfoit aici:
https://manuale.edu.ro/manuale/Clasa%20a%20V-a/Limba%20si%20literatura%20romana/SIGMA/A470.pdf
sau aici:
http://librariesigma.ro/limba-i-literatura-romana-manual-pentru-clasa-a-v-a.html
Autori:
Adrian Costache, Camelia Săpoiu, Angela Turculeț, Corina Buzoianu, Veronica Hoitan.
Referenți de specialitate:
Lector Dr., CS III Dr. Alexandru Nicolae; Prof. Dr. Mihaela Nicolae.
Unităţile de conţinut, în număr de cinci, sunt astfel organizate încât să faciliteze o descoperire treptată a unui univers familar, apropiat unui elev de 10 ani. Se porneşte de la lumea basmului capabilă încă să sensibilizeze elevul de clasa a V-a (Unitatea 1  - Cartea mea de poveşti) şi se ajunge cumva la descifrarea, în acord cu propriile interese, a unei prime şi necesare identităţi (Unitatea 5 – Cine sunt eu).  Celelate unităţi de conţinut (Unitatea 2 – La şcoală şi acasă, Unitatea 3 – Prieteni mari şi mici, Unitatea 4 – Joc şi joacă) completează demersul privitor la conturarea universului familiar al copilului de clasa a V-a.
Drumul parcurs se realizează printr-o multitudine de aplicaţii şi prin valorificarea unor tipare textuale diverse, folosindu-se mai ales metoda descoperirii. În acest context, demersul teoretic apare doar la capătul unei acumulări fireşti de informaţii şi cunoştinţe, prin diferite situaţii de învăţare. Acestea au fost concepute pentru a genera învăţarea prin descoperire dirijată sau independentă şi au un accentuat caracter activ-participativ, formativ-aplicativ şi creativ al învăţării.
Motivarea intrinsecă a învăţării către care elevul este condus pe acest parcurs este asigurată, printre altele, şi de posibilitatea elevului de a alege sarcinile de lucru care corespund particularităţilor psiho-intelectuale individuale, totodată creându-se suportul necesar profesorului pentru tratarea diferenţiată a elevilor. Acest aspect este prezent în manual în secţiunea „Alege şi rezolvă”. 
Alte rubrici care individualizează manualul nostru: „Am învăţat despre”, „Fii creativ!”, „Vreau să descopăr”, „Realizează un proiect”,  „Întreabă profesorul”, „Carte de învăţătură”  etc.
Manualul îşi propune să răspundă provocărilor şi nevoilor reale privitoare la predarea limbii şi a literaturii române în gimnaziu, în contextul şcolii actuale.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce am făcut pe 15 ianuarie

Întrebări către Adina Popescu. Niște copii, un păianjen care se crede Spiderman și o lecție de păstrat