marți, 18 iunie 2019

Întâmplări SPIRUtuale - un nou proiect CNSHB


În urmă cu vreo lună am cerut elevilor mei de clasa a VIII-a să scrie, în clasă, două compuneri: una numită ”Autoportret” și o alta, o întâmplare trăită din anii de gimnaziu. 

Așa s-a născut proiectul numit ”Întâmplări SPIRUtuale”, care a luat forma unei reviste (supliment literar al revistei Mlădița*) - cadoul meu (ca dirigintă) pentru clasa a VIII-a, la încheierea ciclului gimnazial. A ieșit un tablou viu, necenzurat, al celor patru ani, cu texte autentice, scrise divers: cu nostalgie sau cu umor, cu bucurie sau cu tristețe. 



Dar să spunem și povestea fotografiei de pe coperta 1 și a cuvântului inventat din titlul revistei.

La fiecare început de an școlar, în cei patru ani de gimnaziu, am realizat împreună – elevi și diriginte – panoul clasei. În clasa a V-a, tema pe care le-am propus-o copiilor a fost ”Ce înseamnă paradisul?”. Central, pe panou, un citat din Borges, începea așa: Îmi imaginez paradisul ca pe un fel de bibliotecă ... Panoul a fost atunci despre locurile dragi – și nu lipsea dintre ele școala, despre familie și despre o lume mai bună. În clasa a VI-a panoul nostru a fost despre frici și curaj. Doi copaci – al fricii (mai mic) și al curajului (semeț) au căpătat frunze care numeau spaime ascunse, dar și îndrăzneli. Clasa a VII-a a început cu panoul hobby-urilor mai vechi sau mai noi. Am avut atunci mingi, cărți, o balerină, biciclete, telefoane, culori, multe culori, mici benzi desenate, eroi din filme și cărți.
Panoul din clasa a VIII-a este cel de pe copertă. Cine sunt? Ce voi deveni? – întrebări la care elevii mei au răspuns prin desen. Două simboluri se repetă cu insistență: sigla liceului și abrevierea CNSHB.

Așa că acest proiect ne va aminti cine suntem și ce am trăit în cei patru ani, în 64 de texte autentice, care arată că aici, în CNSHB, nu sunt întâmplări obișnuite, ci sunt întâmplări SPIRUtuale.

Succes, clasa a VIII-a! 
Sper ca drumul să vă ducă spre alte întâmplări SPIRUtuale!

Până atunci gândul meu vă va însoți, dragii mei, Sebi, Ștefan, Horia, Auraș, Gabi, Theia, Rareș, Andu, David P., Diana, Alex, Eric, David L., Luca, Briana, Șerban, Maria V., Irina, Ancuța, Ioana, Lidia, Ana, Elena, Amalia, Denisa, Țuchi, Andrei O., Tudor, Andrei G., Maria M., Teodora, Adina.

14 iunie 2019
Prof. Diriginte, Camelia SĂPOIU


Din cuprins:
Din prietenie – Andrei Aldea
O carte cu autograf – Denisa Alexandru
Poveste de București – Irina Alexe
Salata de fructe – Diana Balmuș
Emoții în ora de română  –  Briana Berbec
Tricouri de ziua mamei – Ana Maria Braikoff
Bradul nostru de Crăciun – Ștefan Carapetru
Fum în ora de chimie – Lidia Costache
Un deznodământ neașteptat – Sebastian Diaconu
Prima notă peste 9,50 la română – Alexandru Drăguleasa
În curtea din spate – Eric Gangă
Urmărirea – Andrei Ghiață
Cum am cântat la pian – Elena Grigorescu
,,Vorbele urâte lasă urme” – Gabriela Ioniță
Corigența la istorie – David Lakkis
,,Nu regret nimic!” – Theia Mirodot
Lecția de călărie – Anca Marica
Cealaltă lecție – Maria Mușat
Excursia la Rânca – Amalia Nichifor
Ultima oră de dirigenție – Ioana Oprea  
La film cu clasa – Tudor Oprea
Telefonul – Rareș Panait
O albină numită Bob – David Pisică
Amintiri dintr-o zi demarți  – Aurelia Popescu
Note de 10, oameni de 10 – Horia Popescu
Prima compunere – Luca Popescu
Schimbarea - Adina Rădulescu
Lecția cu o gutuie - Theodora Maria Țuchiu



*Pentru cine nu știe, Mlădița este o revistă (tip caleidoscop) a Colegiului Național ”Spiru Haret” din București pentru clasele V-VIII. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu