miercuri, 11 decembrie 2013

11, 12, 13 ... Zi de poveste

Clasa a VII-a A, ora de română. Lecţia despre procedee de legare a secvenţelor narative. "Hanu Ancuţei" de Mihail Sadoveanu ne-a prilejuit în prima oră un joc de rol, pentru a înţelege uşor şi bine naraţiunea în ramă. Apoi a venit ca un cadou neaşteptat "Bâtrânul din lună" de Grace Lin.
Scriu pe tablă data: 11.12.2013.
Mă întreb ce iese dacă pui la un loc copii isteţi şi frumoşi de clasa a VII-a,  lecţia despre naraţiunea în ramă şi despre procedeul inserţiei şi data de ...  11.12.'13!

I

11, 12, 13 ...
      Cândva trăia o familie săracă alcătuită din trei membri. Jack şi părinţii săi munceau de dimineaţă până seara. Singurul lucru care făcea această familie fericită erau poveştile spuse de tatăl lui Jack, în fiecare seară:
        - Tată, ce poveste ne vei spune şi astăzi?
        - Astăzi vreau să vă spun povestea 11, 12, 13
        - 11, 12, 13? Nu este un titlu cam ciudat?
        - După ce vei auzi povestea, nu o să ţi se mai pară aşa ciudat:
 Povestea 11, 12, 13
      A fost odată un rege care domnea peste întreaga lume, fiind cel mai bogat om de pe planetă. Într-o zi, când acesta se simţi foarte slăbit, îşi ascunse toată averea într-un zid, lăsând ca indicaţie doar cifrele 11, 12, 13. A doua zi, regele a murit. Mulţi au încercat să ajungă la averea sa, însă nimeni nu a reuşit, până când a venit rândul unui băiat sărac, dar isteţ. Acesta a fost singurul care a arezolvat enigma. Ca să se deschidă zidul, trebuia să te arăţi în faţa sa cu 11 gânduri bune, 12 prieteni adevăraţi şi 13 daruri pentru săracii din faţa zidului. 
    Aşa băiatul a obţinut întreaga avere a regelui, împărţind-o întregii lumi. 
(Mihai, clasa a VII-a)

II

                                                                   11, 12, 13 ...
       Era o seară de iarnă acum opt ani. Mama se pregătea să-mi spună o poveste, după ce terminam de desenat. Am întrebat-o pe mama dacă există în matematică fraţi, precum la română. 
         - Alex, sigur că există, aşa că o să-ţi spun povestea a trei fraţi, 11, 12, 13, dintr-un număr infinit.
Cei 11, 12, 13
       Erau odată trei fraţi: 11, 12, 13
      Fiecare avea caracterisitici după numele său. 
      11 este un mare maimuţoi, deoarece imită tot ce vede şi aude.
      12 este un mare minuţios, fiindcă nu sare nicio etapă din viaţa lui, oricât de grea ar fi.
     13 este un frate cam leneş, neastâmpărat şi neatent şi, după fiecare năzbâtie, are un zâmbet malefic în formă de trei întors. 
      Ei sunt trei fraţi dintre cei infiniţi ai matematicii. 
      Vezi, există fraţi în matematică! Noapte bună!
(Cristi, clasa a VII-a)

III 

                                                                   11, 12, 13 ...
        Plouă. La orfelinatul "Suflet fericit" este o zi ca oricare alta: posomorâtă, sumbră şi tăcută. Andreea intră în camera 11:
      - Of ... iar v-aţi bătut?
      - M-a împins!
      - Ba nu, el m-a împins!
      Andreea se aşeză pe pat şi spuse: 
      - Voi, copii, îmi aduceţi aminte de fraţii mei ... E o poveste lungă ... 
      - Ce fraţi? Spune-ne! ţipă unul dintre ei.
      - Acum cincizeci de ani, ne aflam tot aici ... în camera 11. Dar ceva era diferit: pe vremea aceea toţi râdeau şi se ajutau între ei ... 
       Era vremea de culcare, era 12 noaptea. Eram eu cu fraţii mei şi alţi zece copii, în total 13. În timp ce dansam şi cântam, a venit doamna Helga, proprietara orfelinatului care se ocupa cu trafic de droguri şi cu afaceri necurate. L-a chemat pe unul dintre noi "ca să o ajute cu bagajele". Am rămas 12. Ne-am continuat dansul, până când Helga a venit iar şi a mai chemat un copil. Rămăseserăm 11. Ni se făcuse somn, dar când ne-am uitat la ceas era 11 noaptea. Nu gândeam că e stricat. După o oră, Helga a mai chemat un copil. Se făcuse ora 10 !!! Imposibil! M-am dus pe furiş în biroul impunător al Helgăi. Cei trei copii se aflau pe trei dintre cele 13 fotolii, legaţi. Atunci am fugit şi am cerut ajutor oamneilor din sat. Aceştia au venit şi au dat foc orfelinatului, zicând că Helga e o vrăjitoare. Toţi copiii au murit în incendiu, inclusiv fraţii mei ... 
       - Oh, îmi pare aşa de rău, spuse cu voce tremurată unul dintre copii. 
       - Vedeţi, spuse Andreea, de aceea trebuie să vă bucuraţi de fiecare clipă a vieţii.
      Şi se lăsă tăcerea ... 
(Silvia, clasa a VII-a)


Şi totul s-a petrecut pe 11.12.'13, ora 14.15 ... 

duminică, 1 decembrie 2013

Provocare de 1 Decembrie

Le păstrez strânse frumos, rânduite cu grijă, venite la mine, într-un fel sau altul, din cufărul bunicii. Fiecare, roşu, galben sau albastru, are o poveste a ei. Vi le arăt, în semn de "La mulţi ani!" de 1 Decembrie.
Aveţi azi ceva mai frumos în dulap?